Logoterapi ve maneviyat perspektifinde ebeveyn kaybı yaşamış gençlerde hayatın anlamı ve amacı: Fenomenolojik bir çalışma
The meaning and purpose of life in young people who have experienced parental loss from the perspective of logotherapy and spirituality: A phenomenological study
  1. Tez No: 930472
  2. Yazar: KUBİLAY İBRAHİM ZALANKÖY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KUCUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kaybı, Logoterapi, Maneviyat, Hayatın Anlamı, Parental Loss, Logotherapy, Spirituality, Meaning of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu araştırmada, ebeveyn kaybı deneyimleyen gençlerin hayat anlamını ve amacını belirlemede maneviyatın nasıl bir anlama sahip olduğunun anlaşılması amaçlanmaktadır. Fenomenlere yüklenen anlamların anlaşılmasında, derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Logoterapi ve maneviyat odaklı grup çalışması ise anlamların keşfedilmesinde aracı bir yöntem olarak kullanılmıştır. Veriler, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak 10 kişi ile gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ve 9 oturum şeklinde planlanan grup çalışmasından elde edilen geri bildirimlerle oluşturulmuştur. Elde edilen veriler, kayıp süreci ile ilişkili fenomenleri tanımlama ve anlamlandırma süreçlerinin nasıl gerçekleştiğini içerdiğinden, betimleyici analiz tercih edilmiştir. Analiz sürecinde ise MAXQDA Release 22.5 programı kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analiz sonucunda, derinlemesine görüşmelerin kodlanmasıyla;“Anlam Haritası”metaforunu temsil eden üç (3) ana tema ve on beş (15) alt tema elde edilmiştir. Grup sürecinin kodlanmasıyla da“Anlam Pusulası”metaforunu temsil eden sekiz (8) tema elde edilmiştir. Verilerin yorumlanmasında, yorumlayıcı fenomenolojik analiz (IPA) yaklaşımı araştırma tasarımına dahil edilmiştir. Nihai olarak ebeveyn kaybı deneyimlemiş gençlerin hayat anlamı ve amacını belirlemede, maneviyatın önemli bir anlama sahip olduğu anlaşılmıştır. Katılımcıların grup süreci ile maneviyata, hayata, ölüme ve ebeveyn kaybına yeni anlamlar yükledikleri ve kendi yaşam deneyimlerine ilişkin farklı anlamları keşfettikleri görülmektedir. Bu çalışmanın sosyal hizmet, logoterapi, maneviyat ve ebeveyn kaybını içeren çalışmaların yapılmasına teşvik niteliğinde olduğu düşünülmektedir. Ocak 2025 , 253 sayfa.
Özet (Çeviri)
This study seeks to understand the role of spirituality in determining the meaning and purpose of life for young people who have experienced parental loss. In comprehending the meanings assigned to phenomena, in-depth interviews were carried out. Logotherapy and spirituality- focused group work were conducted as tools in the discovery of meanings. The data were collected through purposeful sampling, including in-depth interviews with 10 individuals and feedback from a 9-session group study. Since the collected data comprised of insights into how participants identified and made sense of the phenomena relevant to the loss experience, a descriptive approach was employed in the study. Besides, MAXQDA Release 22.5 software was used during the analysis process. As a consequence of the analysis, three main themes and fifteen sub-themes representing the metaphor of the“Meaning Map”were recognized through coding the in-depth interviews. In addition, eight themes representing the metaphor of the“Meaning Compass”were acquired through the coding of the group process. For the interpretation of the data, interpretative phenomenological analysis (IPA) was integrated into the research design. Eventually, it was found out that spirituality holds significant meaning for their lives. It was also noticed that participants assign new meanings to spirituality, life, death, and parental loss through the group process and discover different meanings related to their life experiences. This study is considered to encourage further research encompassing social work, logotherapy, parental loss, and spirituality. January 2025, 253 pages.