Romantik ilişkisi olan genç yetişkin bireylerde temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ile cinsel doyumun ilişki doyumu üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of basic psychological needs satisfaction and sexual satisfaction on relationship satisfaction in young adult individuals in romantic relationship
  1. Tez No: 930576
  2. Yazar: ZEHRA TÜLÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki Doyumu, Cinsel Doyum, Romantik İlişki, Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumu, Genç Yetişkin, Relationship Satisfaction, Sexual Satisfaction, Romantic Relationship, Satisfaction of Basic Psychological Needs, Young Adult
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, romantik ilişkisi olan genç yetişkin bireylerin, cinsel yaşamlarından aldıkları doyum ve temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasından aldıkları doyumun, ilişkiden aldıkları doyuma etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma metodolojiktir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak değişkenler arası ilişkiye bakılmıştır. Araştırmanın değişkenleri tekli lineer regresyon ve korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Örnekleme Temmuz 2024 ve Aralık 2024 arasında ulaşılmıştır. Veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ), Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ve Romantik İlişkilerde Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumu Ölçeği (RİTPİDÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya gönüllülük esasına dayalı, yazılı olarak bilgilendirici onam formu alınan 406 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, romantik ilişkisi olan genç yetişkin bireylerin, cinsel doyum ve romantik ilişkide temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik alınan doyumun, ilişki doyumuna anlamlı düzeyde etki ettiği görülmektedir. Değişkenler arası ilişkinin negatif ve pozitif yönde olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar literatürdeki önceki bulgularla büyük ölçüde tutarlıdır. Ancak ilişkisel boyutta incelenen hipotezlerin desteklenmemesi sosyal kabul hatası, stres, Türk kültürü, cinsel iletişim eksikliği, cinsel bilgi eksikliği, monoton cinsel yaşam ve bireylerin yaş gruplarındaki farklılıklarla açıklanabilir. Bulgular, alan yazın taranarak ve kuramsal çerçeve ele alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study set out with the objective of examining the effect of satisfaction with sexual life and satisfaction with basic psychological needs on young adults' satisfaction in romantic relationships. The research employed a methodological approach, using the relational screening model to examine relationships between variables. The variables of the study were examined using single linear regression and correlation analysis. Sampling was reached between July 2024 and December 2024. The study utilised several instruments for data collection, namely the Personal Information Form, Relationship Satisfaction Scale, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale and Satisfaction of Basic Psychological Needs in Romantic Relationships Scale. A total of 406 participants were included in the study on a voluntary basis and written informed consent forms were obtained from all of them. As a result of the research, it is seen that sexual satisfaction and satisfaction in meeting basic psychological needs in romantic relationships of young adult individuals in romantic relationships have a significant effect on relationship satisfaction. The relationship between the variables was found to be both negative and positive. The results obtained are largely consistent with previous findings in the literature. However,the lack of support for the hypotheses analysed in the relational dimension can be explained by social acceptance failure, stress, Turkish culture, lack of sexual communication, lack of sexual knowledge, monotonous sexual life, and differences in the age groups of the individuals. The findings were discussed within the context of relevant literature and theoretical frameworks.