Mustafa Kutlu'nun hikâye kitaplarındaki eylemlerin çatı yönünden incelenmesi
An examination of the actions in Mustafa Kutlu's story books from the point of view of the roof
- Tez No: 930670
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Fiilde Çatı, Etken Çatı, Mustafa Kutlu, Roof in the Verb, Active Roof
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amacı Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde kullandığı fiil çatılarını incelemek ve hikayelerdeki çatı çeşitlerini ortaya koymaktır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünü giriş, ikinci bölümünü yazarın genel hayat hikâyesi ve eserleri hakkında bilgi verildiği aynı zamanda çalışmanın ana konusu olan fiil çatısı türlerinin tanıtıldığı kavramsal, üçüncü bölümünü araştırmada kullanılan materyal ve metotun anlatıldığı yöntem, dördüncü bölümünü araştırmada incelenen hikâyelerden elde edilen verilerin sunulduğu bulgular ve beşinci bölümünü ise bulgulardan hareketle geliştirilen çıkarımların anlatıldığı sonuç bölümünü oluşturmaktadır. Araştırmanın son bölümünde çıkarımlar sonucunda geliştirilen önerilere yer verilmiştir. Bu çalışmada yazara ait olan 27 hikâye incelenmiştir. 27 hikâyede toplam 3422 cümle çatı bakımından analiz edilmiştir. Yazarın cümlelerde etken, edilgen, geçişli, geçişsiz, işteş ve dönüşlü fiil çatısı türlerini kullandığı saptanmıştır. Yazarın hikâyelerinde yoğunlukla kullandığı fiil çatı türünün etken olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen verilerle yazarın hikâyelerinde anlatmak istediği bireysel ve toplumsal konularda özneyi ön plana çıkaran etken çatıyı kullandığı belirlenmiştir. Bu bakımından yazarın edebi üslubunun fiil çatısı kullanımına etki ettiği bir başka ifade ile dili kullanma özelliğinin hikâyecilik anlayışına uyumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the verb roofs used by Mustafa Kutlu in his stories and to have a general idea about the literary personality of the author. The study consists of five parts. The first part is the introduction, the second part is the conceptual part, where information is given about the author's general life story and works, as well as the main subject of the study, the types of verb roof are introduced, the third part is the method used in the research, the fourth part is the findings, where the data obtained from the stories studied in the research are presented, and the fifth part is the conclusion section, where the inferences developed based on the findings are explained. In the last part of the research, the suggestions developed as a result of the inferences are included. In this study, 27 stories belonging to the author were examined. a total of 3422 sentences in 27 stories were analyzed in terms of roof. Three sub-problems created in line with the general purpose of the research were examined with these analyses. It has been found that the author uses active, passive, participial and reflexive verb roof types in sentences. It has been determined that the type of verb roof, which the author uses extensively in his stories, is the factor. With the data obtained in this study, it has been determined that the author uses the factor roof that brings the subject to the foreground on the individual and social issues that he wants to tell in his stories. In this respect, with another expression in which the author's literary understanding affects the use of the verb roof, it has been concluded that the ability to use language is compatible with the understanding of storytelling.