Preeklampsili gebeler ve sağlıklı gebeler arasında serum nötrofil yüzdesi-albumin oranı ve inflamatuar belirteçlerin karşılaştırılması
Comparison of serum neutrophil percentage-albumin ratio and inflammatory markers between pregnant women with preeclampsia and healthy pregnant women
- Tez No: 930716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: preeklampsi, kronik hipertansiyon, gestasyonel hipertansiyon, serum nötrofil yüzdesi-albumin oranı, NPAR, albümin, inflamasyon, preeclampsia, severe preeclampsia, chronic hypertension, gestational hypertension, serum neutrophil percentage-albumin ratio, NPAR, albumin, inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Gebeliğin hipertansif hastalıkları, tüm gebeliklerin %5-11'ini oluştururken, preeklampsi ise tüm gebeliklerin %3-5'ini kapsamaktadır. Preeklampsi nedeniyle gelişebilecek perinatal ölüm, prematüre doğum, çocukta nörogelişimsel gecikme, maternal serebrovasküler olaylar, maternal kardiyovasküler ve metabolik hastalıklarda ciddi risk artışı, uzun dönem diyabetes mellitus ve kardiyovasküler hastalık gelişme risklerindeki artış nedeniyle, preeklampsi fetüs ve annede mortalite ile morbidite açısından büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu çalışmada, preeklampsi tanılı hastalarda sağlıklı gebelere göre serum nötrofil yüzdesi-albumin oranı (NPAR) ve inflamatuar belirteçler arasında bir fark olup olmadığını incelemek ve bu oranların preeklampsi öngörüsünde bir yeri olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 01.05.2021-01.05.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde preeklampsi tanısı alan gebeler ve takip, tedavi ve doğumu hastanemizde yapılan sağlıklı gebeler geriye dönük olarak taranmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya 100 kontrol (%50) ve 100 preeklampsi (%50) grubunda olmak üzere toplam 200 hasta dahil edilmiştir. Hastaların medikal kayıtlarına dosyalarından ve hastanemizin hasta kayıt sistemlerinden ulaşılarak, hastaların obstetrik hikayesi, preeklampsili hastalarda doğum zamanı, tam kan, spot idrar, serum albümin değerleri incelenmiş ve NPAR ile inflamatuar belirteçler kaydedilmiştir. Bulgular: Her iki grup da değerlendirildiğinde, preeklampsi grubunda kontrol grubuna göre daha erken gebelik haftasında doğum görülmüştür. Hematolojik parametrelerden nötrofil yüzdesi preeklampsi grubunda daha yüksek, lenfosit sayısı ise daha düşük saptanmıştır. İnflamatuar parametreler olan Sistemik İnflamatuar İndeks (SII) ve Nötrofil sayısı-lenfosit sayısı oranı (NLR) preeklampsi grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. NPAR, preeklampsi grubunda kontrol grubundan, şiddetli preeklampsi grubunda ise hafif preeklampsi grubundan daha yüksek saptanmıştır. NPAR'ın cut-off değeri 2,18 alındığında duyarlılık (sensitivity) değeri 89, seçicilik (specificity) değeri ise 95 olarak diğer belirteçlere göre yüksek bir tanısal performans göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda araştırılan NPAR ve inflamatuar belirteçlerin preeklampsi tanısı konulmasında ve şiddetli preeklampsi-hafif preeklampsi tanısı ayrımında yardımcı olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Ancak, tanısallıktaki değerlerinin netliği veya doğum öngörüsünde bir belirteç olarak kabul edilebilmeleri için büyük ölçekli ve daha fazla sayıda prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler, NPAR'ın preeklampsi tanısında kullanılabileceği sonucunu ortaya koyarak literatüre önemli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertensive disorders of pregnancy represent 5-11% of all pregnancies, while preeclampsia affects 3-5% of all pregnancies. Preeclampsia is associated with an elevated risk of perinatal mortality, preterm birth, neurodevelopmental delay in offspring, maternal cerebrovascular incidents, an increased likelihood of maternal cardiovascular and metabolic disorders and long-term development of diabetes mellitus and cardiovascular diseases. Consequently, preeclampsia represents a significant burden on maternal and fetal mortality and morbidity. The objective of this study is to ascertain whether there is a distinction in the serum neutrophil percentage-albumin ratio (NPAR) and inflammatory markers between patients diagnosed with preeclampsia and healthy pregnant women, and to determine whether these ratios have a role in predicting preeclampsia. Materials and Methods: In the present study, pregnant women diagnosed with preeclampsia and healthy pregnant women who were followed, treated, and delivered at the University of Health Sciences Konya City Hospital, Women's Health Education and Research Hospital between May 1, 2021, and May 1, 2024, were retrospectively reviewed. The patients included in the study were evaluated in a retrospective manner. A total of 200 patients were included in the study, with 100 in the control group (50%) and 100 in the preeclampsia group (50%). The medical records were obtained from the patient files and the hospital's patient record systems. The obstetric history, delivery time in patients with preeclampsia, complete blood count, spot urine, and serum albumin values were examined, and non-parametric and inflammatory markers were recorded. Results: A comparison of the two groups revealed that the incidence of preterm births was higher in the preeclampsia group than in the control group. With regard to the hematological parameters, the neutrophil percentage was higher and the lymphocyte count was lower in the preeclampsia group. The inflammatory parameters, including the Systemic Inflammatory Index (SII) and the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), were found to be statistically significantly higher in the altpreeclampsia group. The NPAR was observed to be higher in the preeclampsia group compared to the control group, and higher in the severe preeclampsia group compared to the mild preeclampsia group. When the NPAR cut-off value was set at 2.18, it demonstrated a sensitivity of 89% and a specificity of 95%, indicating a high diagnostic performance in comparison to other markers. Conclusion: The findings of our study indicate that the NPAR and inflammatory markers examined have the potential to be valuable in the diagnosis of preeclampsia and in differentiating between severe and mild forms of the condition. Nevertheless, further and larger-scale prospective studies are required to ascertain the diagnostic value of these markers and their role as predictive markers. The data obtained from our study contribute significantly to the existing literature on the subject, indicating that NPAR could be used in the diagnosis of preeclampsia.