Uluslararası hukukta hükümetlerin tanınması: Birleşmiş Milletlerde kolektif tanıma ve akreditasyon
The legitimacy issue of governments in international law
- Tez No: 931100
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİD ABDULLAHZADE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hükümetlerin tanınması, meşruiyet, kolektif tanıma, Birleşmiş Milletlerde temsil, akreditasyon, Recognition of governments, legitimacy, collective recognition, representation in the United Nations, accreditation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Uluslararası hukukta hükümetlerin tanınması ve meşru hükümet mefhumu ağırlıklı olarak devletlerin tanınmasıyla ilgilenen öğretinin gölgesinde kalmıştır. Halbuki devletlerde tanıma çok daha statik, bir kere tanınmakla kesinleşen ve sıklıkla kesintisiz bir şekilde sürdürülen bir statü iken, hükümetlerin tanınması hem hükümetlerin meşru ya da gayrimeşru bir biçimde sürekli değişiyor olması hem de tanımanın atfedilmesi konusunda devletlerin dayandığı siyasi çıkarlar dolayısıyla oldukça dinamiktir. Devletlerin tanınmasına özgülenen birçok tasnif hükümetlerin tanınması için de geçerlidir ve dolayısıyla hükümetlerin tanınması; işlemin kurucu ya da beyan edici nitelikte olması, de jure veya de facto gerçekleştirilmesi, hemen veya bir koşula bağlanarak atfedilmesi gibi birçok açıdan değerlendirilmeye müsaittir. Teorik çerçeve içinse geçen yüzyıl, hükümetlerin tanınması ya da bir siyasi birime hükümetsel statü atfedilmesine dair çeşitli doktrinler geliştirilmesine şahit olmuştur. Estrada ya da Tobar doktrini gibi doktrinler başkaca sebepler dolayısıyla çeşitli zafiyetler barındırırken buradaki asıl tartışma doktrinlerin çoğunun yeni hükümetin meşruiyetinin kaynağını nereden aldığına odaklanmasıdır. Hükümetin meşruiyetinin menşeinden ziyade tanımanın kim veya kimler tarafından atfedildiğine dair bir tasnifin daha muteber kabul edileceği meselesini tartışmasının merkezine alan bu çalışmada; oldukça sübjektif ve ihtilaflı bireysel tanımalar yerine kolektif tanıma doktrinine başvurulacaktır. Bir devleti temsile yetkili olduğu iddiasını taşıyan siyasi bir birime, bir uluslararası örgüt nezdinde hükümetsel statü atfedilmesi literatürde kolektif tanıma olarak yer almaktadır. Çalışma bilimsel bir kapsam ve evrensel yeknesaklık için temel olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun tanıma pratiği ile sınırlandırılırken, hükümetsel statüye ilişkin münferit kararlar, memorandumlar ve uluslararası düzenlemeler değerlendirilecek ve akreditasyon sürecinin hükümetsel statünün belirlenmesinde bir araç olarak kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna cevap aranacaktır.
Özet (Çeviri)
The recognition of governments and the concept of legitimate government in international law have largely remained in the shadow of the doctrine that primarily focuses on the recognition of states. While state recognition is a more static concept—establishing a definitive and often uninterrupted status upon recognition— the recognition of governments is inherently dynamic. This dynamism stems from the frequent and sometimes illegitimate changes in governments and the political interests that influence states' decisions regarding recognition. Many classifications applicable to the recognition of states are also relevant to the recognition of governments. Consequently, government recognition can be assessed in terms of whether the act is constitutive or declaratory, whether it is granted de jure or de facto, and whether it is immediate or subject to conditions. Over the past century, various doctrines have emerged concerning the recognition of governments or the attribution of governmental status to a political entity. While doctrines such as the Estrada or Tobar doctrines contain certain weaknesses due to various reasons, the primary debate revolves around the source of a new government's legitimacy. This study, however, centers on the argument that a classification based on who attributes recognition, rather than the source of legitimacy itself, is more tenable. To that end, the collective recognition doctrine is preferred over highly subjective and contentious individual recognitions. In international legal scholarship, the attribution of governmental status to a political entity claiming to represent a state before an international organization is considered a form of collective recognition. For scientific rigor and universal consistency, this study primarily focuses on the recognition practice of the United Nations General Assembly. It examines individual decisions, memoranda, and international regulations regarding governmental status and seeks to determine whether the accreditation process can be utilized as a mechanism for establishing governmental status.