Bağlama eğitiminde zeybek tavrı öğretiminde egzersizin yeri ve önemi
Exercise in teaching zeybek style in bağlama education place and importance
  1. Tez No: 931233
  2. Yazar: MUHAMMET ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNE GÖRKEM KUMTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama, Bağlama Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Egzersiz, Zeybek Tavrı, Bağlama, Bağlama Education, İnstrument Education, Exercise, Zeybek Style
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma bağlama eğitiminde zeybek tavrı öğretiminde egzersizin yeri ve önemini konu almıştır. Araştırmanın amacı bağlama eğitiminde zeybek tavrı öğretiminde eser öncesinde çalışılacak egzersizlerin eser çalımını kolaylaştırması ve öğrenciyi geliştirmesinin yanı sıra bağlama eğitiminde kullanılan egzersiz kaynaklarının eksikliğine çözüm önerisi getirmektir. Araştırmada, bağlama dersini yürüten 8 öğretim elemanı ile yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. İlgili öğretim elemanları ders verdikleri bölgelere ve ulaşılabilirliklerine göre İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege bölgelerinde bulunan Kırıkkale Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Kafkas Üniversitesinde bağlama eğitimi veren uzman öğretim elemanları olarak sınırlandırılmıştır. Yine aynı şekilde zeybek tavrı öğretiminde çalışılma sıklıklarına göre uzman görüşleri ışığında 7 adet zeybek eseri belirlenmiştir. Belirlenen öğretim elemanlarıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşme ile öğretim elemanlarının zeybek tavrını işlerken nasıl bir işleyiş planı yaptıklarını, ders işleyişi için kullandıkları egzersizlerin neler olduğunu ortaya koyup, araştırmacı tarafından zeybek tavrı öğretiminde çalışılma sıklığına göre seçilen eserlerden yola çıkılarak yazılan egzersiz örnekleri ile ilgili görüş alınmıştır. Çalgı çalışmalarında egzersiz oldukça gerekli, öğretici ve çalgı çalma seviyesini ileri taşıyan bir tekniktir. Bu konuyla ilgili literatüre bakıldığında oldukça fazla kaynak bulmak mümkündür. Bağlama çalgısı ile karşılaştırıldığında literatürdeki kaynak sayısının daha az olduğu saptanmış ve bu eksikliğe bir çözüm olması için egzersizler yazılarak literatüre katkı sağlamak amacı ile bu araştırma yapılmıştır. Görüşmeye katılan uzman öğretim elemanlarının verdikleri cevaplar doğrultusunda bağlama eğitiminde zeybek tavrı öğretiminde egzersizin yeri ve önemi ile ilgili hususlar araştırmacı tarafından yorumlanarak sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the place and importance of exercises in teaching zeybek manner in bağlama education. The aim of the study is to suggest a solution to the lack of exercise resources used in bağlama education, as well as the exercises to be practised before the piece in teaching zeybek manner in bağlama education facilitate the playing of the piece and improve the student. In the research, semi-structured interview method was used with 8 lecturers conducting the bağlama course. According to the regions where they teach and their accessibility, the relevant lecturers were limited to Kırıkkale University, Gazi University, Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Van Yüzüncü Yıl University Turkish Music State Conservatory and Kafkas University in Central Anatolia, Eastern Anatolia and Aegean regions. In the same way, 7 zeybek pieces were determined in the light of expert opinions according to the frequency of being studied in zeybek style teaching. With the semi-structured interview conducted with the determined lecturers, it was revealed how the lecturers make a functioning plan while teaching zeybek manner, what are the exercises they use for lesson functioning, and opinions were obtained about the exercise examples written by the researcher based on the works selected according to the frequency of zeybek manner teaching. Exercise is a very necessary, instructive and advanced technique in instrument studies. When the literature on this subject is examined, it is possible to find quite a lot of resources. Compared to the bağlama instrument, the number of sources in the literature was found to be less and this research was carried out with the aim of contributing to the literature by writing exercises to be a solution to this deficiency. In line with the answers given by the expert lecturers who participated in the interview, the issues related to the place and importance of the exercise in teaching zeybek manner in bağlama education were interpreted by the researcher and a conclusion was reached.