Devre mülk sözleşmesi
Timeshare agreement
  1. Tez No: 931237
  2. Yazar: CAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA HIZIR ASRAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devre Mülk Hakkı, Devre Mülk Sözleşmesi, Kat Mülkiyeti, Paylı Mülkiyet, Devre Tatil, Timeshare Right, Timeshare Agreement, Condominiums, Joint Ownership, Timeshare Vacation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bir taşınmazdan zamanla sınırlı yararlanma hakkı hukukumuzda devre mülk sözleşmeleri ve devre tatil sözleşmeleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Devre mülk sözleşmeleri (devre mülk hakkı) hukukumuza 3227 sayılı kanunla 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun sekizinci bölümünde düzenlenerek girmiş olup, devre tatil sözleşmeleri ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Zira 6502 sayılı TKHK'na göre ayni hak sağlayan, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren devre mülk sözleşmeleri de devre tatil sözleşmesi niteliğinde kabul edilmiş olup, devre tatil sözleşmelerine ilişkin TKHK hükümleri bu şartları sağlayan devre mülk sözleşmelerine de uygulanacaktır. Bu sebeple devre mülk sözleşmelerine uygulanacak hükümlerin ve bunların sonuçlarının Kat Mülkiyeti Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve genel hükümler dikkate alınarak etraflıca belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, devre mülk hakkı ile bu hakkın dayanağını oluşturan devre mülk sözleşmesini kurulmasından sona ermesine kadar hüküm ve sonuçları ile birlikte detaylı bir biçimde irdeleyerek özellikle sıkı bir ilişki içerisinde olduğu devre tatil sözleşmesi ile de karşılaştırarak uygulamada çıkacak sorunların çözümü açısından taraflara yol göstermeyi sağlamaktır. Ayrıca çalışmamızda özellikle son yasal değişikliklere de değinilmiş olup, aynı zamanda ilgili konulara ilişkin olarak Yargıtay'ın vermiş olduğu emsal kararlarla da çalışmada değinilen konular uygulamaya ilişkin içtihatlar ile örneklenmeye ve desteklenmeye de çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right of limited enjoyment from an immovable property is provided in our law through timeshare agreements and timeshare holiday contracts. Timeshare agreements (timeshare rights) entered into our law by being regulated in the eighth section of the 634th article of the Condominium Law with Law No. 3227 and are closely related to timeshare holiday contracts. Indeed, according to Law No. 6502 on Consumer Protection, timeshare agreements that provide real rights, established for more than one year, and offer the consumer the opportunity for one or more stays for multiple periods during this time, are also considered as timeshare holiday contracts. Therefore, the provisions of the Law on Consumer Protection regarding timeshare holiday contracts will also apply to timeshare agreements that meet these conditions. Consequently, it is necessary to comprehensively determine the provisions and consequences to be applied to timeshare agreements by taking into account the Condominium Law, the Law on Consumer Protection, and general provisions. The purpose of this study is to thoroughly examine the timeshare right and the timeshare agreement, which constitutes the basis of this right, from its establishment to its termination, together with its provisions and consequences, and to provide guidance to the parties in terms of solving the problems that may arise in practice, especially by comparing it with the timeshare holiday contract, with which it is closely related. In addition, our study specifically addresses recent legal changes and also attempts to provide examples and support from the precedents of the Supreme Court of Appeals regarding the relevant topics discussed in the study concerning practical case law.