Assessment of dietary practice and anthropometric status and related risk factors of pregnant women in Northwest Syria
Kuzeybatı Suriye'de diyet uygulaması ve antropometrik durum ve hamile kadınların ilgili risk faktörlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 931335
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. NİMETCAN MEHMET ORHUN, PROF. DR. SALİH MOLLAHALILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Conflict, Northwest Syria, Pregnant Women, Dietary Habits, Nutritional Status, Maternal Health Outcomes, Çatışma, Kuzeybatı Suriye, Hamile Kadınlar, Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Durumu, Anne Sağlığı Sonuçları
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Politikaları ve Küresel Sağlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Background: The conflict in Northwest Syria has severely impacted the dietary habits and nutritional status of pregnant women, posing serious risks to maternal and neonatal health. This study explores the link between dietary practices and maternity outcomes in conflict-affected areas, focusing on Northwest Syria. Methods: Using an adapted Biopsychosocial Model of Health, this study evaluates the nutritional status and dietary habits of pregnant women. Data on food consumption, nutritional deficiencies, and pregnancy complications were analyzed to understand the unique challenges in conflict zones. A questionnaire was designed with ten question sets covering demographics, social data, medical history, family and reproductive details, dietary patterns from seven main food groups, and physical activity. Results: The study included 315 participants, revealing that many experienced negative health outcomes, with 50% showing low food intake and an average hemoglobin level of 11.4 g/dl, indicating widespread anemia. Pregnant women in Aleppo had higher rates of anemia, gestational diabetes mellitus (GDM), and electrolyte imbalances compared to those in Idleb, highlighting regional disparities. Socioeconomic conditions were significant, with 81.8% of those reporting low food intake living in overcrowded homes. Findings showed that 41.9% of participants had inadequate food consumption, and only 10.2% had sufficient intake. Additionally, 87.3% were internally displaced persons (IDPs) residing in informal settings, which restricted healthcare access and worsened nutritional deficiencies. Higher educational levels were associated with better dietary practices. Conclusion: This study emphasizes the urgent need for targeted interventions to improve maternal health in Northwest Syria, where anemia, GDM, and other health issues are prevalent, particularly among low-income and overcrowded households. Addressing geographic disparities requires tailored public health strategies, especially in Aleppo. Humanitarian efforts must focus on providing diverse nutritional support for displaced pregnant women. Nutrition and health literacy programs can empower women to make informed dietary choices, and policymakers should advocate for agricultural and food security initiatives, supported by community involvement and international cooperation.
Özet (Çeviri)
Arka Plan: Kuzeybatı Suriye'deki çatışma, hamile kadınların beslenme alışkanlıklarını ve beslenme durumlarını ciddi şekilde etkilemiş ve anne ve yenidoğan sağlığı açısından büyük riskler doğurmuştur. Bu çalışma, çatışmadan etkilenen bölgelerde, özellikle Kuzeybatı Suriye'ye odaklanarak beslenme alışkanlıkları ile annelik sonuçları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Yöntemler: Uyarlanmış bir Biyopsikososyal Sağlık Modeli kullanılarak, hamile kadınların beslenme durumları ve beslenme alışkanlıkları değerlendirilmiştir. Çatışma bölgelerindeki benzersiz zorlukları anlamak amacıyla, gıda tüketim kalıpları, besin eksiklikleri ve gebelikle ilgili komplikasyonlar üzerine veri analizi yapılmıştır. Genel demografik ve sosyal bilgiler, tıbbi geçmiş, aile durumu, üreme geçmişi, yedi ana gıda grubunun ve türevlerinin tüketim kalıpları ve fiziksel aktiviteyi içeren on soruluk bir anket oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmada 315 katılımcı yer almıştır. Bulgular, katılımcıların önemli bir bölümünün olumsuz sağlık sonuçları yaşadığını ortaya koymuştur; %50'si düşük gıda alımı göstermiş ve ortalama hemoglobin seviyesi 11.4 g/dl olarak tespit edilmiştir, bu da yaygın anemiyi göstermektedir. Halep'teki hamile kadınlar, İdlib'dekilere kıyasla daha yüksek anemi, gestasyonel diyabet (GDM) ve elektrolit dengesizlikleri oranları göstermiştir ve bu da bölgesel farklılıkları vurgulamaktadır. Sosyoekonomik koşullar önemli bir faktördü; düşük gıda tüketimi bildirenlerin %81.8'i kalabalık hanelerde yaşamaktaydı. Katılımcıların %41.9'unun yetersiz gıda alımı, sadece %10.2'sinin ise yeterli alımı olduğu görülmüştür. Katılımcıların %87.3'ü, sağlık hizmetlerine erişimlerini kısıtlayan ve beslenme yetersizliklerini kötüleştiren gayriresmi ortamlarda yaşayan yerinden edilmiş kişilerdi. Yüksek eğitim düzeylerinin daha iyi beslenme alışkanlıkları ile ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, Kuzeybatı Suriye'de özellikle düşük gelirli ve kalabalık hanelerdeki anemi, GDM ve diğer sağlık sorunlarının yaygın olduğu annelik sağlığını iyileştirmek için hedeflenen müdahalelere acil ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır. Coğrafi sağlık farklılıklarının ele alınması, özellikle Halep'te, özel halk sağlığı stratejileri gerektirir. İnsani yardımlar, yerinden edilmiş hamile kadınlara yönelik çeşitli besin desteğine öncelik vermelidir. Beslenme ve sağlık okuryazarlığı programları, kadınların sağlıklı beslenme seçimleri yapmalarını destekleyebilir. Politika yapıcılar, topluluk katılımı ve uluslararası iş birliği ile desteklenen tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği girişimlerini desteklemelidir.