Mide kanserli hastaların prognozunu belirlemede kullanılabilecek preoperatif prognostik skorlama sistemi
A preoperative prognostic scoring system for predicting the prognosis of patients with gastric cancer
  1. Tez No: 931450
  2. Yazar: BURAK ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN YAVUZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAYGIN ALTINER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, Sistemik İnflamatuar Yanıt, Preoperatif Prognostik Skor, Gastric Cancer, Systemic Inflammatory Response, Preoperative Prognostic Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Mide Kanserli Hastaların Prognozunu Belirlemede Kullanılabilecek Preoperatif Prognostik Skorlama Sistemi Amaç: Mide kanseri genellikle ileri evrede teşhis edilir ve kötü bir prognoza sahiptir. Mide kanserinde tedavi öncesi prognozu belirleyebilmek, prognozun iyileştirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada daha önce kolanjiokarsinomlu hastalarda ameliyat önce prognozun belirlenebilmesi amacıyla kullanılan ve yeni bir skorlama sistemi olan Preoperatif Prognostik Skor'un (PPS), mide kanserli hastalarda prognostik gösterge olarak kullanılabilirliğini ve genel sağkalım üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında Ocak 2010 ve Ocak 2020 tarihleri arasında 18 yaş üzerinde, mide adenokarsinom tanısı almış, T1-T4, N0-N3 mide kanseri olan, ikinci primer kanser tanısı almamış, uzak metastazı olmayan (M0), patoloji sonucunda en az 16 lenf nodu eksize edilen ve elektif cerrahi operasyon yapılan hastalar 85 hasta dahil edildi. Çalışmada cutoff değerleri albumin 3.5 g/dL, PLR 150, CEA 7 ng/dL, CRP 5 mg/L olarak alındı. Bu faktörlerin her biri 1 puan olacak şekilde bu 4 faktörden oluşan preoperatif prognostik skor (PPS) 0-4 puan arası skorlandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 85 hastadan elde edilen verilerle 5 yıllık OS oranları hesaplanmıştır. CEA düzeyleri ≤ 7.0 ng/mL olan grupta %47.14 iken CEA düzeyleri >7.0 ng/mL olan grupta %6.67 olarak bulunmuştur (p = 0.004). CRP düzeyleri ≤5 mg/L olan grupta %64 iken CRP ve >5 mg/L olan grupta %30 bulunmuştur (p = 0.004). Albumin düzeyleri ≥3.5 g/dL grupta %49.6 iken albumin 150 olan grupta %26,83 bulunmuştur (p = 0.017). Bu 4 faktörün mide kanserinde 5 yıllık OS için prognostik faktörler oldukları gösterilmiştir. Çalışmamızda mide kanserli hastalarda PPS 0, 1, 2, 3/4 olan hastaların 5 yıllık OS oranları sırasıyla %92,3, %32,1, %52,6, %12 olarak bulunmuştur. PPS 0-1 olan hastalarda 5 yıllık OS %51.22, PPS 2-4 olanlarda %29.55 olarak bulunmuştur ve her iki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlıdır (p:0,042). Sonuç: Mide kanserli hastalarda albümin, CRP, PLR, CEA ve bu faktörlerden oluşan PPS'nin genel sağkalım için prognostik faktörler olduğunu gösterdik. PPS'nin mide kanserli hastalarda 5 yıllık genel sağkalımı belirlemek için kullanıldığı ilk çalışmadır. Bu skorlama sisteminin kullanılabilirliğini desteklemek için daha geniş hasta popülasyonlu prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
A Preoperative Prognostic Scoring System for Predicting the Prognosis of Patients with Gastric Cancer Objective: Gastric cancer is usually diagnosed at an advanced stage and has a poor prognosis. Determining the prognosis before treatment is crucial for improving outcomes. In this study, we aimed to evaluate the usability of the Preoperative Prognostic Score (PPS), a new scoring system previously used to predict prognosis in patients with cholangiocarcinoma, as a prognostic indicator in patients with gastric cancer and its effect on overall survival. Materials and Methods: This study included 85 patients over the age of 18 who were diagnosed with gastric adenocarcinoma (T1-T4, N0-N3) and underwent elective surgical operation at the Department of General Surgery, Gazi University Faculty of Medicine, between January 2010 and January 2020. Patients with a second primary cancer diagnosis or distant metastasis (M0) were excluded. Pathology results confirmed that at least 16 lymph nodes were excised. The cutoff values for the study were set as albumin 3.5 g/dL, PLR 150, CEA 7 ng/mL, and CRP 5 mg/L. The preoperative prognostic score (PPS), composed of these four factors, was scored between 0 and 4, with each factor contributing 1 point. Results: The five-year overall survival (OS) rates were calculated based on the data obtained from 85 patients. The OS rate was 47.14% in patients with CEA levels ≤7.0 ng/mL, compared to 6.67% in those with CEA levels >7.0 ng/mL (p = 0.004). The OS rate was 64% in patients with CRP levels ≤5 mg/L and 30% in those with CRP levels >5 mg/L (p = 0.004). Similarly, the OS rate was 49.6% in patients with albumin levels ≥3.5 g/dL and 25% in those with albumin levels 150 group, it was 26.83% (p = 0.017). These four factors were found to be prognostic indicators for five-year OS in gastric cancer. The five-year OS rates for patients with PPS scores of 0, 1, 2, and 3/4 were 92.3%, 32.1%, 52.6%, and 12%, respectively. Patients with PPS scores of 0-1 had a five-year OS rate of 51.22%, while those with PPS scores of 2-4 had a rate of 29.55%, showing a statistically significant difference between the two groups (p = 0.042). Conclusion: We demonstrated that albumin, CRP, PLR, CEA, and the PPS composed of these factors are prognostic indicators for overall survival in patients with gastric cancer. This is the first study to use PPS to determine five-year overall survival in gastric cancer patients. Prospective studies with larger patient populations are needed to support the applicability of this scoring system.