Anneden algılanan narsisistik özellikler ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide şema başa çıkma biçimlerinin düzenleyici rolü
The moderator role of coping styles in the relationship between perceived narcissistic traits from the mother and romantic relationship satisfaction
- Tez No: 931853
- Danışmanlar: DR. BEYZA NAZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anneden Algılanan Narsisistik Özellikler, İlişki Doyumu, Şema Başa Çıkma, Perceived Narcissistic Traits From The Mother, Relationship Satisfaction, Schema Coping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın temel amacı anneden algılanan narsisistik özellikler ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide şema başa çıkma biçimlerinin düzenleyici rolüne bakmaktır. İlişkisel tarama modelinde yürütülen bu araştırmanın örnekleminin oluşturulmasında basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. 331 kadın 69 erkek olmak üzere toplam 400 katılımcıların yaşları 18 ile +30 arasında değişim göstermektedir. Araştırmaya katılım gönüllülük esasına dayalı olduğu bu araştırmanın verileri Google Form üzerinde oluşturulan link aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden bireylere ilgili link aracılığıyla ilk olarak Bilgilendirilmiş Onam Formu sunulmuş ve sonrasında sırasıyla Demografik Bilgi Formu, Anneden Algılanan Narsisistik Özellikler Ölçeği, İlişki Doyumu Ölçeği ve Şema Başa Çıkma Biçimleri Ölçeği sunulmuştur. Araştırma analizleri IBM SPSS 25.00 ve SPSS Macro programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İlgili veri setine ilk olarak normallik analizi uygulanmış ve veri setinin normal dağılım gösterdiği saptanarak ilgili analizler kararlaştırılmıştır. Araştırma kapsamında ele alınan demografik değişkenlerin anneden algılanan narsisistik özelliklerde, romantik ilişki doyumunda ve şema baş etme biçimlerinde anlamlı bir farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemek için ikili gruplamalarda bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla gruplamalarda ise tek yönlü Anova analizi kullanılmış ve gözlemlenen anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için de Post-hoc analizleri uygulanmıştır. Anneden algılanan narsisistik özellikler ile romantik ilişki doyumu ve şema baş etme biçimleri arasındaki ilişkiyi saptamak için de korelasyon analizi uygulanmış olup anneden algılanan narsisistik özelliklerin, ilişki doyumu ile negatif yönde, şema başa çıkma biçimleri ile de pozitif yönde ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Anneden algılanan narsisistik özellikleri ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide kaçınma başa çıkma biçiminin düzenleyicilik rolü bulunduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ve araştırmada ele alınan demografik değişkenlere ilişkin sonuçlar bulgular kısmında açıklanmıştır. Elde edilen bulgular literatür desteği ile tartışma bölümünde detaylı olarak tartışılmış ve araştırmanın son kısmında önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the relationship between perceived narcissistic traits from the mother, romantic relationship satisfaction, and schema coping styles. This study, conducted using a relational survey model, employed simple random sampling to form the sample. A total of 400 participants, including 331 women and 69 men, with ages ranging from 18 to over 30, took part in the study. Participation in the study was voluntary, and data were collected via a link created on Google Forms. For individuals who agreed to participate, an Informed Consent Form was first presented through the link, followed by the Demographic Information Form, the Perceived Narcissistic Traits from Mother Scale, the Relationship Satisfaction Scale, and the Schema Coping Styles Scale in sequence. The data were analyzed using IBM SPSS 25.00 and SPSS Macro software. A normality test was first conducted on the dataset, confirming that the data followed a normal distribution, and the corresponding analyses were determined. To identify whether demographic variables created significant differences in perceived narcissistic traits from the mother, romantic relationship satisfaction, and schema coping styles, independent sample t-tests were used for binary groups, and one-way ANOVA was used for groups with more than two categories. Post-hoc analyses were applied to determine which groups showed significant differences. To examine the relationship between perceived narcissistic traits from the mother, romantic relationship satisfaction, and schema coping styles, correlation analysis was conducted, revealing that perceived narcissistic traits from the mother were negatively related to relationship satisfaction and positively related to schema coping styles. It was also observed that avoidance coping style played a moderating role in the relationship between perceived narcissistic traits from the mother and relationship satisfaction. The results obtained from the data and the demographic variables addressed in the study are explained in the findings section. The findings were discussed in detail in the discussion section, supported by relevant literature, and suggestions were provided in the final part of the study.