Meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalarda rutin yapılan reeksizyonun yeri
- Tez No: 931896
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FEHMİ KÜÇÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Meme koruyucu cerrahi, reeksizyon, lokal nüks, Breast Cancer, Breast Conversing Surgery, Re-excision, Local Recurrence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Meme kanseri nedeniyle meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalarda rutin reeksizyon yapılarak, pozitif cerrahi sınıra bağlı reoperasyon olasılığını ortadan kaldırmak ve postoperatif takiplerde lokal meme kanseri nüksünün görülme sıklığını azaltmaya çalışmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Nisan 2021 – Nisan 2023 tarihleri arasında meme kanseri nedeniyle Meme Koruyucu Cerrahi(MKC) geçirmiş olan 44 kadın hasta dahil edildi. Opere edilmiş olan hastaların preoperatif biyopsi ve postoperatif patoloji bulguları önceden belirlenmiş kriterler ile belirlenerek değerlendirildi. Bulgular: Postoperatif patoloji tanısı meme kanseri olan 44 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 54,22±11,57 (32- 74 yaş) olarak saptandı. Ortalama takip süresi 21,5±8,3 ay (7-37 ay), 40 (%90,9) hastaya preoperatif mamografi çekilirken tüm hastaların ultrasonografi ve PET-CT değerlendirmesi mevcuttu. Cerrahi reeksizyon materyallerinde tümör odağı 7 hastada (%15,9) saptandı ve Grup 1'e dahil edildi. Grup 2'de ise 37 hasta (%84,1) mevcuttu. Grup 1 ve 2 arasında yaş, mamografi, PET-CT'de aksilla tutulumu ve preoperatif tümör boyutu, değerlendirmelerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. (p>0.05) Her iki grup arasında postoperatif bulgularda aksiller küraj oranı, östrojen, progesteron ve HER2 reseptör pozitifliği açısından anlamlı fark bulunmamaktadır. Sonuç: Çalışmamızda cerrahi sınırı negatif olan hastalarda rutin reeksizyon uygulaması de novo tümör odaklarının da bulunabileceğini göstermektedir. Bu duruma güncel görüntüleme yöntemleriyle yeterince tanı konulamamaktadır. Tüm meme kanseri tanılı hastalarda rutin reeksizyon yapılmasının olumlu sonuçları olacağına inansak da lokal nüks açısından uzun süreli takibe ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of performing routine re-excision in patients undergoing breast- conserving surgery due to breast cancer is to eliminate the possibility of reoperation related to positive surgical margins and reduce the frequency of local breast cancer recurrence during postoperative follow-up. Materials and Methods: Our study included 44 female patients who underwent Breast-Conserving Surgery (BCS) due to breast cancer between April 2021 and April 2023 at Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital General Surgery Clinic. The preoperative biopsy and postoperative pathology findings of the operated patients were evaluated based on predefined criteria. Results: A total of 44 female patients with a postoperative pathology diagnosis of breast cancer were included in the study. The average age of the participating patients was 54,22±11.57 years (ranging from 32 to 74 years). The mean follow-up duration was 21.5±8.3 months (ranging from 3 to 37 months). Among the patients, 40 (90.9%) underwent preoperative mammography, while all patients had ultrasound and PET-CT evaluations. In surgical re excision materials, tumor was detected in 7 patients (15.9%) and included in Group 1. In Group 2, there were 37 patients (84.1%). There was no statistically significant difference between Group 1 and Group 2 in terms of age, mammography, axillary involvement in PET-CT and preoperative tumor size evaluations (p>0.05). There was no significant difference between the two groups in terms of postoperative findings related to axillary clearance rate, estrogen receptor positivity, and HER2 positivity. Conclusion: Our study demonstrates that routine re-excision in patients with negative surgical margins may reveal de novo tumor foci. Current imaging techniques are insufficient for adequate diagnosis of this situation. Although we believe that routine re-excision in all patients diagnosed with breast cancer would have positive outcomes, long-term follow-up is needed to assess local recurrence.