Aksiyel spondiloartritli hastalarda denge egzersizlerini içeren gözetimli egzersiz programının denge ve klinik parametreler üzerine etkisinin ev egzersiz programıyla karşılaştırılması
Comparison of effects of supervised and home exercises including balance exercises on balance and clinical parameters in patients with axial spondyloarthritis
  1. Tez No: 931946
  2. Yazar: NUR BEGÜM GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE ALTAN İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Aksiyal SpA, egzersiz, denge, Axial SpA, exercise, balance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı aksiyal Spondiloartrit (SpA) hastalarında denge ve gövde stabilite ağırlıklı egzersiz programının gözetimli ve ev egzersiz gruplarında ağrı, hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, spinal mobilite, yaşam kalitesi ve denge parametreleri üzerindeki etkinliğini karşılaştırmaktır. ASAS sınıflandırmasına göre aksiyal SpA tanısı almış 30 hasta gözetimli ve ev egzersiz grubu olarak iki gruba randomize edildi. Gözetimli egzersiz grubundaki hastalara egzersiz programı bir eğitmen tarafından haftada 3 gün 60 dakika olacak şekilde 12 hafta yaptırıldı. Ev egzersiz grubuna ise aynı egzersizlerin gösterildiği kitapçık verildi ve egzersize uyumları aylık olarak takip edildi. Hastaların ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS), spinal mobilitesi Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMI), hastalık aktivitesi Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), fonksiyonel durumu Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI), yaşam kalitesi Ankilozan Spondilite Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (ASQoL), denge ve düşme riski Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Prokin Tecnobody PK 200 WL(İtaly) denge ölçüm aleti kullanılarak, tedaviye başlamadan önce ve tedavi sonunda (3. ve 6. ayda) değerlendirildi. 3. ay sonunda her iki grupta da VAS, BASDAI, ASQoL, BASFI ve denge cihazında kullanılan çevre uzunluğu (P.L.) ve yer değiştirirkenki ortalama hız (M.S.) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. İki grup karşılaştırıldığında ise VAS, ASQoL, BASMI, BDÖ, P.L. ve M.S skorlarında gözetimli egzersiz grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Sonuç olarak çalışmamız, aksiyal SpA hastalarında denge ve gövde stabilite egzersizlerinin gözetimli ve ev egzersiz gruplarında etkili olduğunu, ancak gözetimli egzersiz programının ağrı, spinal mobilite, yaşam kalitesi ve denge üzerinde ev egzersiz programına göre daha etkili olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effectiveness of a balance and core-stability exercise program in patients with axial spondyloarthritis (SpA) in supervised and home-based exercise groups on pain, disease activity, functional status, spinal mobility, quality of life, and balance parameters. Thirty patients diagnosed with axial SpA according to the ASAS classification were randomly assigned to either a supervised exercise group or a home-based exercise group. The supervised exercise group received the exercise program from an instructor for 60 minutes, three times a week, over a 12-week period. The home exercise group was provided with a booklet demonstrating the same exercises, and their adherence to the program was monitored on a monthly basis. Pain levels were assessed using the Visual Analog Scale (VAS), spinal mobility was evaluated with the Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), disease activity was measured with the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), functional status was determined using the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), quality of life was assessed with the Ankylosing Spondylitis Quality of Life Scale (ASQoL), and balance and risk of fall were measured using the Berg Balance Scale (BBS) and the Prokin Tecnobody PK 200 WL (Italy) balance measurement device. Assessments were conducted before the intervention and at the end of the treatment (3 and 6 months). By the end of the third month, significant improvements were observed in both groups in terms of VAS, BASDAI, ASQoL, BASFI, and balance device parameters including perimeter length (P.L.) and mean speed (M.S.). When comparing the two groups, statistically significant differences favoring the supervised exercise group were found in VAS, ASQoL, BASMI, BBS, P.L., and M.S. scores. In conclusion, our study showed that exercise programs including balance and core-stability exercises were effective in both home-based and supervised groups but the supervised exercise program proved to be more effective than the home-based exercise program in terms of pain relief, spinal mobility, quality of life, and balance.