Kuşaklar açısından obezite prevalansının belirlenmesi ve beslenme tutumunun dijital bağımlılıkla ilişkisinin tespiti üzerine bir araştırma
A study on determining the prevalence of obesity in terms of generations and the relationship between nutritional attitudes and digital addiction
- Tez No: 932550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL EKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Kuşak, Beslenme, Dijital Bağımlılık, Halk Sağlığı, Obesity, Generation, Nutrition, Digital Addiction, Public Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Teknolojide meydana gelen değişim insan hayatına hareketsizleşmeyi getirmiştir. Bunun sonucunda ise beslenme bozuklukları, dijital bağımlılık ve obezite gibi olumsuz neticeler ortaya çıkmıştır. Obezite dünya genelinde şiddetli şekilde artış göstermektedir. Obezite için sağlık otoriteleri ve hükümetler mücadele yöntemleri geliştirme çabası içerisine girmişlerdir. Bu araştırmada da toplumda yaşayan bireylerin kuşak bağlamı çerçevesinde ele alınıp obezite prevalansının belirlenmesi, beslenme tutumu ve dijital bağımlılıkla ilişkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda literatürde yer alan obezite farkındalık ölçeği, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği ve dijital bağımlılık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini ise Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan ve vatandaş olan bireyler (11 yaş ve üstü) oluşturmaktadır. Araştırma için nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında“Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği, Dijital Bağımlılık Ölçeği ve Obezite Farkındalık Ölçeği”olmak üzere üç farklı ölçek ve demografik bilgilerin yer aldığı anket formu kullanılmıştır. Ulaşılan veriler Statistical Package fort he Social Sciences (SPSS) 16.0 paket programıyla analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Ulaşılan bulgular neticesinde beslenme tutumu yüksek olan bireylerde obezite farkındalığının da yüksek olduğu, obezite farkındalığı boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya konmuştur. Beslenme tutumuyla dijital bağımlılık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu tespitlerin ışığında sorunun ortadan kaldırılabilmesi adına toplumda yaşayan bireylerin obezite, beslenme ve dijital bağımlılık konuları hakkında farkındalıklarını artıracak politikaların Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların öncülüğünde gerçekleştirilerek toplumsal bilincin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The change in technology has brought inactivity to human life. As a result, negative consequences such as nutritional disorders, digital addiction and obesity have emerged. Obesity is increasing rapidly worldwide. Health authorities and governments have made efforts to develop methods to combat obesity. In this study, it was aimed to determine the prevalence of obesity and to determine the relationship between nutritional attitudes and digital addiction by considering individuals living in society within the framework of generational context. In this direction, the obesity awareness scale, the attitude scale towards healthy nutrition and the digital addiction scale in the literature were used. The universe of the study consists of individuals (11 years of age and above) living in the Republic of Turkey and who are citizens. The survey technique, one of the quantitative research methods, was used for the study. Within the scope of the study, three different scales, namely“Attitude Scale Towards Healthy Nutrition, Digital Addiction Scale and Obesity Awareness Scale”and a survey form containing demographic information were used. The data obtained were analyzed with the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 16.0 package program and the findings were reached. As a result of the findings, it was revealed that obesity awareness was also high in individuals with high nutritional attitudes and that there was a positive and significant relationship between obesity awareness dimensions. A negative and significant relationship was determined between nutritional attitudes and digital addiction. In the light of these findings, it is recommended that policies that will increase the awareness of individuals living in the society about obesity, nutrition and digital addiction issues be implemented under the leadership of the Ministry of Health and other institutions and organizations in order to eliminate the problem and to increase social awareness.