Dunning–Kruger etkisinin 8.sınıf öğrencilerinin asit-baz konusundaki akademik başarısı, ahlaki olgunluk düzeyi ve yaşam pozisyonları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of Dunning-Kruger effect with 8th grade students' academic achievement, moral maturity level and life positions in acid-base subject
- Tez No: 932754
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dunning Kruger Etkisi, Yeterlilik Yanlılığı, Ahlaki Olgunluk, Yaşam Pozisyonları, Asit-Baz, Dunning Kruger Effect, Competence Bias, Moral Maturity, Life Positions, Acid-Base
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ Dunning–Kruger Etkisinin 8.Sınıf Öğrencilerinin Asit-Baz Konusundaki Akademik Başarısı, Ahlaki Olgunluk Düzeyi Ve Yaşam Pozisyonları İle İlişkisinin İncelenmesi Meryem ÇETİN Yüksek lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı Fen Eğitimi Bilim Dalı 2024, Sayfa: XII+96 Bu araştırmanın amacı, LGS sınavlarına hazırlanan 8. sınıf öğrencilerinin Dunning-Kruger Etkisi, Ahlaki Olgunluk Düzeyi ve Yaşam Pozisyonları gibi psikolojik değişkenlerin, fen bilimleri dersinin madde ve endüstri ünitesinde yer alan Asit-Baz konusundaki başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak Bingöl ili Solhan ilçesinde beş farklı ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, gönüllülük esasına dayalı olarak farklı sınıf kademelerinde bulunan toplam 610 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin Dunning-Kruger Etkisini (yeterlilik yanlılıklarını) belirleyebilmek için“Test Öncesi Değerlendirme Anketi (TÖDA)”ve“Test Sonrası Değerlendirme Anketi (TSDA)”, Ahlaki Olgunluk Ölçeği (AOÖ), Yaşam Pozisyonları Ölçeği (YPÖ) ve Asit-Baz Konusuna Yönelik Yaşam Temelli Başarı Testi (YTBT) kullanılmıştır. Bu çalışmada, veri toplama araçları ile elde edilen veriler düzenlendikten sonra SPSS paket programına aktarılarak betimsel istatistikler, kümeleme ve t testi analizleri ile ki-kare testi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda Dunning-Kruger Etkisi puanı ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, Dunning-Kruger Etkisi puanı ile okul türü ve sınıf düzeyi arasında anlamlı düzeyde bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca Ahlaki Olgunluk Düzeyi ve Yaşam Pozisyonları puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Dunning-Kruger Etkisi puanı ise Akademik Olgunluk Düzeyi ve Yaşam Pozisyonları puanları ile ilişkili bulunmamıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre, kendilerini değerlendirme konusunda grupların anlamlı düzeyde farklılaştıkları belirlenmiştir. Test öncesi tahminlerde birinci grubun kendilerini olduğundan daha düşük seviyede değerlendirme eğilimi gösterdikleri; ikinci grubun en az hata ile performanslarını tahmin eden grup olduğu; üçüncü grubun kendileri ile ilgili algılarının oldukça olumlu olduğu ve gerçek performanslarından önemli ölçüde yüksek tahminlerde bulundukları ve dördüncü grubun ise gerçek durumla tahminleri arasında en büyük fark olan grup olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca dördüncü çeyrekteki katılımcıların Ortalamanın Üstü Etkisi'ne maruz kalmış olma ihtimallerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu durum, bireylerin kendilerini grup ortalamasının üzerinde algılamalarına ve daha cüretkâr davranmalarına yol açabilir. Bu etki, katılımcıların yeteneklerini olduğundan fazla abartmalarına ve risk alma eğiliminde olmalarına da neden olabilir. Aksi durumda, birinci çeyrekte bulunan grubun Yanlış Fikir Birliği Etkisi'ne maruz kalmış olma ihtimali yüksektir. Bu durum, bireylerin kendilerini grup ortalamasından daha düşük seviyede algılamalarına ve diğerlerinin de kendileri kadar yetenekli olmadığına dair bir inanç geliştirmelerine yol açabilir. Bu etki, katılımcıların kendilerine olan güvenlerini zedeleyebilir ve daha az talepkar olmalarına neden olabilir. Bu iki etkenin bir araya gelmesi, belli bir beceri düzeyine sahip olunması gereken alanlarda düşük yeterlik seviyesine sahip bireylerin yoğun bir şekilde bulunması ve yüksek beceri düzeyine sahip bireylerin ise daha düşük kademelerde bulunması gibi beklenmedik sonuçlara yol açabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Relationship of Dunning-Kruger Effect with 8th Grade Students' Academic Achievement, Moral Maturity Level and Life Positions in Acid-Base Subject Meryem ÇETİN Master Thesis FIRAT UNIVERSITY Institute of Educational Science Department of Mathematics and Science Education Division of Science Education 2024, P: XII+96 The aim of this study is to examine the effect of psychological variables such as Dunning-Kruger Effect, Moral Maturity Level and Life Positions on the achievement of 8th grade students preparing for LGS exams on the subject of Acid-Base in the matter and industry unit of science course. The study was carried out in five different secondary schools in Solhan district of Bingöl province using relational survey model. A total of 610 students in different grade levels were included in the study on a voluntary basis. In the study, 'Pre-Test Assessment Questionnaire (PTAQ)' and 'Post-Test Assessment Questionnaire (PTAQ)', Moral Maturity Scale (MRS), Life Positions Scale (LPS) and Life-Based Achievement Test for Acid-Base Subject (LBT) were used to determine the Dunning-Kruger Effect (competence bias) of the students. In this study, the data obtained with the data collection tools were transferred to the SPSS package programme and descriptive statistics, clustering and t-test analyses and chi-square test were applied. As a result of the analyses, no significant relationship was found between the Dunning-Kruger Effect score and gender, while a significant relationship was found between the Dunning-Kruger Effect score and school type and grade level. In the study, a statistically significant relationship was also observed between Moral Maturity Level and Life Positions scores. Dunning-Kruger Effect score was not found to be related to Academic Maturity Level and Life Positions scores. According to the results of the statistical analyses, it was determined that the groups differed significantly in terms of self-evaluation. It was determined that the first group tended to underestimate themselves in pre-test predictions; the second group was the group that predicted their performance with the least error; the third group had a very positive perception of themselves and made predictions significantly higher than their actual performance; and the fourth group was the group with the largest difference between their predictions and the actual situation. The survey also showed that in the fourth quarter to the Above Average Effect of participants It was determined that the probability of having been exposed to the same was high. This situation, individuals perceive themselves above the group average and more may lead to daring behaviour. This effect can lead to participants overestimation and a tendency to take risks. may be the case. Otherwise, the group in the first quartile may have been exposed to the False Consensus Effect. is high. This situation indicates that individuals feel themselves at a lower level than the group average. perceive that others are not as talented as they are. beliefs in themselves. This effect can be seen in the participants' beliefs about themselves. can undermine their confidence and cause them to be less demanding. These two the combination of factors, requiring a certain level of skill a high concentration of individuals with low levels of competence in and individuals with high skill levels are found at lower levels. can lead to unexpected results, such as being found.