Öz-şefkat ve bilişsel esnekliğin travma sonrası büyüme üzerindeki etkisinde deprem sonrası travmatik stresin aracılık etkisi
The mediating effect of post-earthquake traumatic stress on the effect of self-compassion and cognitive flexibility on post-traumatic growth
- Tez No: 933180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, bilişsel esneklik, deprem sonrası travmatik stres, travma sonrası büyüme, Self-compassion, cognitive flexibility, post-earthquake traumatic stress, post-traumatic growth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma çalışmasının temel amacı; öz-şefkat ve bilişsel esnekliğin travma sonrası büyüme üzerindeki etkisinde deprem sonrası travmatik stresin aracılık etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu 15-20 yaş aralığında olan 391'i kadın (%59), 271'i erkek (%41) olmak üzere toplam 662 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma çalışmasının analizinde kullanılmak üzere çalışma gurubundan toplanan veriler; demografik bilgi formu (DBF), öz-şefkat ölçeği (ÖŞÖ-KF), bilişsel esneklik ölçeği (BEÖ), deprem sonrası travmatik stres belirti ölçeği (DSTSBÖ) ve travma sonrası büyüme ölçeği (TSBÖ) formları aracılığıyla elde edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre; öz-şefkat ve bilişsel esnekliğin deprem sonrası travmatik stres üzerinde negatif yönlü ve anlamlı etkisi tespit edilmiştir. Öz-şefkat ve bilişsel esnekliğin travma sonrası büyüme üzerinde ise yine anlamlı ve pozitif yönde etkisi olduğu gözlenmiştir. Ayrıca araştırmanın aracı değişkeni olan deprem sonrası travmatik stresin, travma sonrası büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı etkisinin varlığı da tespit edilmiştir. Son olarak; öz-şefkat ve bilişsel esnekliğin, deprem sonrası travmatik stres üzerinden travma sonra büyüme üzerindeki etkilerinin de anlamlı olduğu ve bu etkide deprem sonrası travmatik stresin kısmi aracı etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca öz-şefkat ve bilişsel esnekliğin, deprem sonrası travmatik stres toplam varyansının %13'ünü açıkladığı; öz-şefkat, bilişsel esneklik ve deprem sonrası travmatik stresin de birlikte travma sonrası büyüme toplam varyansının %32'sini açıkladığı saptanmıştır. Yürütülen bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular literatürdeki ilgili çalışmalar çerçevesinde tartışılarak araştırmacılara ve uzmanlara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research study is to examine the mediating effect of post-earthquake traumatic stress on the effects of self-compassion and cognitive flexibility on post-traumatic growth. The study group consists of 662 high school students, 391 female (%59) and 271 male (%41) between the ages of 15-20. The data collected from the study group to be used in the analysis of the research study were obtained through the demographic information form (DBF), self-compassion scale (SSC-SF), cognitive flexibility scale (CFS), post-earthquake traumatic stress symptom scale (PTSSS) and post-traumatic growth scale (PTSSS) forms. According to the findings obtained as a result of the analysis; self-compassion and cognitive flexibility were found to have negative and significant effects on post-earthquake traumatic stress. It was observed that self-compassion and cognitive flexibility had significant and positive effects on post-traumatic growth. In addition, the existence of post-earthquake traumatic stress, which is the mediating variable of the study, on post-traumatic growth was also found to have a positive and significant effect. Finally; It was observed that the effects of self-compassion and cognitive flexibility on post-traumatic growth via post-earthquake traumatic stress were also significant and that post-earthquake traumatic stress had a partial mediating effect in this effect. It was also determined that self-compassion and cognitive flexibility explained 13% of the total variance of post-earthquake traumatic stress; self-compassion, cognitive flexibility and post-earthquake traumatic stress together explained 32% of the total variance of post-traumatic growth. The findings obtained as a result of this study were discussed within the framework of relevant studies in the literature and various suggestions were presented to researchers and experts.