The mediating role of workplace spirituality in the relationship between spiritual leadership and job performance
Spiritüel liderlik ve iş performansı arasındaki ilişkide işyeri maneviyatının aracılık rolü
- Tez No: 933466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spiritüel liderlik, işyeri maneviyatı, iş performansı, Eğitim, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı spiritüel liderlik ile iş performansı arasındaki ilişkide işyeri maneviyatının aracılık rolünü incelemektir. Veriler Türkiye'deki eğitim kurumlarında çalışan toplam 200 katılımcıdan elde edilmiştir. Bulgular spiritüel liderliğin iş performansını anlamlı ve pozitif bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca işyeri maneviyatının spiritüel liderlik ile iş performansı arasındaki ilişkide aracılık rolü olduğu bulunmuştur. Bu tez çalışması, spiritüel liderliğin iş performansı üzerindeki öngörücü etkisini ve bu ilişkide işyeri maneviyatının aracılık rolünü Türkiye'deki eğitim kurumları bağlamında inceleyerek spiritüel liderlik, işyeri maneviyatı ve iş performansı arasındaki ilişkiye dair yeni ampirik kanıtlar sağlayarak mevcut literatüre katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma sonucunda, eğitim kurumlarında çalışanların iş performansını artırmak için liderlik tarzı ve iş yeri maneviyatı önemli bir role sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışma kesitsel bir araştırma tasarımı gerçekleştirildiği ve yalnızca çalışanlardan veri toplandığı için değişkenler arasındaki nedensellik hakkında çıkarımlar yapılamaz. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, Türkiye'deki eğitim sektörüne yeni yaklaşımlar getirebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of workplace spirituality in the relationship between spiritual leadership and job performance. Data were obtained from a total of 200 participants working in educational institutions in Turkey. The findings show that spiritual leadership has a significant and positive effect on job performance. In addition, workplace spirituality was found to mediate the relationship between spiritual leadership and job performance. This thesis contributes to the existing literature by providing new empirical evidence on the relationship between spiritual leadership, workplace spirituality, and job performance by examining the predictive effect of spiritual leadership on job performance and the mediating role of workplace spirituality in this relationship in the context of educational institutions in Turkey. As a result of this study, it was found that leadership style and workplace spirituality have an important role in improving the job performance of employees in educational institutions. Since this study is a cross-sectional research design and data were collected only from employees, inferences cannot be made about the causality between variables. The results obtained from this study may bring new approaches to the education sector in Turkey. Keywords – Spiritual leadership, workplace spirituality, job performance, education, Türkiye.