Tavşan korneasında intrastromal sütür tekniğinin, standart tekli sütür, gevşek sütür ve ucu açı sütüre göre inflamasyon ve anjiogenez üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of intrastromal, interrupted, loose and open-ended suturing on inflammation and angiogenesis in rabbit corneas
- Tez No: 934213
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ FİKRET AKATA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntrastromal sütür, korneal inflamasyon, korneal neovaskülarizasyon, sütür ilişkili komplikasyonlar, Intrastromal suturing, corneal inflammation, corneal neovascularization, suture-related complications
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Standart tekli sütür, gevşek sütür ve ucu açıkta sütür kullanımının, intrastromal sütür tekniğine göre kornea inflamasyonu, anjigenezi ve lenfanjiogenezi üzerine kıyaslamalı etkisini göstermek. Gereç ve Yöntem: 14 adet Yeni Zelanda tavşanı A ve B olmak üzere iki gruba ayrıldı. A grubunun sağ gözüne standart tekli sütür, sol gözüne ucu açık sütür, B grubunun sağ gözüne gevşek sütür, sol gözüne intrastromal sütür atıldı. Tüm tavşanlardan sütürasyon öncesi, sütürasyon sonrası 1.hafta ve 1.ayda ameliyat mikroskobu altında ön segment resimleri ve in vivo konfokal mikroskopi görüntüleri alındı. Tüm görüntüler ImageJ programı ile analiz edildi. Bulgular: ImageJ ile yapılan analizler sonucu; sütürasyon sonrası 1.hafta ve 1.ayda intrastromal sütür grubundaki korneal neovaskülarizasyon alanı diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu tespit edildi. Konfokal mikroskopi ile yapılan immün hücre sayımında, 1.haftada Bowman tabakasında gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Bowman tabakasında 1.ayda, endotel tabakasında 1.haftada ve 1.ayda intrastromal sütür grubundaki immün hücre yoğunluğu diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük izlendi. Sonuç: İntrastromal sütür anjiogenezi ve inflamasyonu azaltarak, sütüre bağlı komplikasyonları önlemede ve rejeksiyonu azaltmada iyi bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the potential effects of intrastromal, interrupted, loose and open-ended suturing on corneal inflammation, angiogenesis and lymphangiogenesis. Material and methods: Fourteen New Zealand white rabbits were divided into two groups as A and B. A single suture was placed in the right eye of the rabbits in the group-A, open-ended suture in the left eye, loose suture in the right eye of the rabbits in the group-B and intrastromal suture in the left eye. Anterior segment images and in vivo confocal microscopy images were taken from all rabbits under the operating microscope at baseline, 1 week and 1 month after suturing. All images were analyzed with the ImageJ programme. Results: ImageJ analysis showed that the corneal neovascularization area in the intrastromal suture group was significantly lower than the other groups at the first week and first month after suturing. Regarding the ımmune cell count, no significant difference was observed among the groups in the Bowman's layer at first week. Immune cell density at first month in the Bowman layer, and at the first week and first month in the endothelial layer was significantly lower in the intrastromal suturing group compared to other groups. Conclusion: Intrastromal suturing can be a promising alternative in minimizing angiogenesis and inflammation, avoiding suture-related complications, and reducing graft rejection rates.