Pediatrik önkol çift kemik kırıklarında konservatif ve cerrahi tedavi sonuçlarımız
Our results in conservative and surgical treatment of pediatric forearm diaphyseal fractures
  1. Tez No: 934458
  2. Yazar: DOĞUKAN ERKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EŞREF SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Forearm injury, cast index, closed reduction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada retrospektif olarak, 2016 Ocak ve 2024 Ocak ayları arasında kliniğimize başvuran, pediatrik önkol çift kemik kırığı tanılı hastaların radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarının analiz edilmesi amaçlandı. Hastaların epikrizleri, poliklinik takip kartları, bilgisayar kayıtları, preoperatif ve postoperatif takip grafileri arşivden ve hastane grafi arşiv sisteminden temin edildi. 16 yaş altında, önkol çift kemik kırık tanısı almış, travma anından 6 hafta boyunca radyolojik ve klinik takibi, uygun doz ve pozisyonda grafi çekilmiş olan 83 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmada hastaların demografik veriler analiz edildi. Kırık tipi ve kırık lokalizasyonu, tedavi türü ve kırık lokalizasyonu, kırık tipi ve refraktür, redüksiyon kaybı ve kırık tipi arasındaki ilişki incelendi. Çeşitli radyolojik parametreler ve alçı indeksleri ölçüldü. Bu indeks ve parametrelerin redüksiyon kaybına, nihai tedavi seçimine, açık redüksiyon ihtiyacına etkisi incelendi. Yaş grupları arasında travma açısından anlamlı fark görüldü. Nihai tedaviyi belirleme açısından redüksiyon öncesi radiusun anteroposterior planda açılanması, radius ve ulnadaki translasyon ve süngülenmenin önemli olduğu görüldü. Üç nokta indeksinin nihai tedaviyi ve redüksiyon kaybını öngörmede güçlü bir indeks olduğu belirlendi. Redüksiyon öncesi radiustaki açılanmanın, radiusun lateral planda translasyonunun, ulnanın hem anteroposterior hem de lateral planda translasyonunun, ulnanın süngülenmesinin; redüksiyon sonrası ulnanın lateral plandaki açılanmasının, radiusun ve ulnanın anteroposterior ve lateral planda translasyonunun, radius ve ulnanın süngülenme miktarı ile redüksiyon kaybı arasında bir ilişki olduğu saptandı. Sonuç olarak pediatrik önkol çift kemik kırıklarında redüksiyon kaybını öngörmek konservatif tedaviyi sürdürme açısından, nihai tedaviyi öngörme ise gereksiz manipülasyonlardan kaçınma açısından önemlidir. Bu açıdan üç nokta indeksi en güçlü alçı indeksi olarak görünmektedir. Anahatar Kelimeler: Önkol yaralanmaları, alçı indeksi, kapalı redüksiyon
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively analyze the radiological and functional outcomes of pediatric patients diagnosed with forearm diaphyseal fractures who were admitted to our clinic between 2016 January and 2024 January. The patients' medical records, outpatient follow-up notes, computerized data, and preoperative and postoperative radiographs were obtained from archives and electronic systems. A total of 83 patients under 16 years of age, diagnosed with forearm diaphyseal fractures, followed for at least six weeks radiologically and clinically after the trauma, and with radiographs taken with appropriate dosage and positioning were included in the study. In this study, the demographic data of the patients were analyzed. Relationships between fracture type and localization, treatment type and localization, fracture type and refracture, and reduction loss and fracture type were evaluated. Various radiological parameters and cast indices were measured. The effects of these indices and parameters on reduction loss, final treatment selection, and the need for open reduction were examined. A significant difference was observed between age groups regarding trauma types. In determining the final treatment, pre-reduction angulation of the radius in the anteroposterior plane, translation, and bayoneting of both the radius and ulna were found to be important. The three-point index was identified as a strong predictor for both final treatment selection and reduction loss. A relationship was found between pre-reduction angulation of the radius, lateral translation of the radius, anteroposterior and lateral translation of the ulna, and bayonetting of the ulna; as well as between post-reduction lateral angulation of the ulna, anteroposterior and lateral translation of the radius and ulna, and the amount of bayonetting of both bones with reduction loss. In conclusion, predicting reduction loss is crucial for maintaining conservative treatment in pediatric forearm diaphyseal fractures, while predicting the final treatment helps avoid unnecessary manipulations. Among cast indices, the three-point index appears to be the most reliable predictor.