Kıyılarda endüstriyel tesis kurulmasında çevre standartlarının etkileri
The Effects of environmental standards on the industrial establishments at the coasts
  1. Tez No: 93465
  2. Yazar: ZEYNEP Ş. OCAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Industrial and Industrial Engineering, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Industry, technology, environmental pollution. environmental protection
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
KIYILARDA ENDÜSTRİYEL TESİS KURULMASINDA ÇEVRE STANDARTLARININ ETKİLERİ (Doktora Tezi) Zeynep Ş. OCAKÇIOĞLU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEMMUZ 2000 ÖZET Bu tezin amacı, yakın geçmişten başlayarak, insan ve toplum yaşamında giderek artan bir ilgi ve öneme kavuşan kıyılarda, endüstrileşmenin neden olduğu çevre sorunlarının incelenmesi, çevrenin korunması amacıyla kabul edilen standartların kıyılarda endüstriyel tesis kurulmasındaki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çerçevede öncelikle kıyıların nitelikleri ve tarihsel gelişim süreci içinde bağlı oldukları hukuksal düzen incelenmiştir. Kıyının kural olarak herkesin serbestçe yararlanabileceği bir kamu malı niteliğinde olduğu kabul edilmektedir. Kıyılarda endüstriyel tesis kurulması objektif düzenleyici kurallarla (Anayasa, yasa, tüzük ve yönetmelik gibi) sınırlandırmaya bağlı tutulmuştur. Endüstriyel tesis kurulması doğrudan doğruya, beraberinde, çevre sorunlarını getirmiştir. Çevre sorunları, çevre kirliliği, çevre açısından koruyucu önlemler almayı zorunlu kılmıştır. Bu önlemler standartlaşmayı gerektirmiştir. Bu çalışmada ayrıca çevreye ilişkin bazı bölgesel, ulusal, uluslararası çalışmalara değinilmiş ve çevre standartlarına çeşitli örnekler verilmiştir. Bilim Kodu :6002020 Anahtar Kelimeler : Kıyı, endüstri, teknoloji, çevre kirliliği, çevre koruma, çevre standartları. Sayfa Adedi : 140 Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Nalan AKDOĞAN
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF ENVIRONMENTAL STANDARDS ON THE INDUSTRIAL ESTABLISHMENTS AT THE COASTS (Ph.D. Thesis) Zeynep Ş. OCAKÇIO?LU GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE SCIENCE AND TECHNOLOGY JULY 2000 ABSTRACT This study is aimed at investigating the environmental problems caused by industrialization at the coasts that have reached an accelerating interest and importance recently in the human and social lives and examining the effects of the standards, issued for the environmental protection purposes, on the industrial establishments at the coasts. Within this frame the characteristics of the coasts and the legal system that the}' have been subject to within its historical development period are investigated. Principally coasts have been considered to be the public property, that everyone may benefit from. The industrial establishments at the coasts are subject to limitations by the objective regulative rules such as constitution, law, regulations and bye-laws etc. Industrial establishments have directly brought about the environmental problems. Environmental problems, environmental pollution have made the preventive measures necessary. These preventive measures have required the standardization. Furthermore in this study, several regional, national and international studies regarding the environment are mentioned and some examples are given for the environmental standards. Science Code : 6002020