Sürdürülebilir kalkınma amaçları çerçevesinde belediyelerde stratejik planlama
Strategic planning in the municipalitties within the framework of sustainable development goals
  1. Tez No: 934925
  2. Yazar: ALPARSLAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT BİLGETÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Yerel Yönetimler, Stratejik Yönetim, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Stratejik Analiz, Strategic Planning, Local Governments, Strategic Management, Sustainable Development Goals, Strategic Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI ÇERÇEVESİNDE BELEDİYELERDE STRATEJİK PLANLAMA Şaşırtıcı ve etkileyeci değişiklik ve inovasyonların yaşandığı globalleşen dünyada kişilerin, gelecek planlarının ve hatta yaşadıkları ülkelerinin ayakta kalmasını sağlayabilmek için stratejik daha akıllıca fikirler üretmeye ve stratejik karar almaya her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır. Özellikle değişen bireysel beklenti ve ihtiyaçlar ile bu değişimden hareketle şekillenen toplumsal dönüşümler özel ve yerel yönetimlerin uzun vadeli bakış açısı kazanması ve ileriye dönük hedeflerini bu değişim ve dönüşümlerle uyumlu bir şekilde oluşurmasını gerekli kılmaktadır. Bu sebeple, artan rekabet ortamında, stratejik yönetim gün geçtikçe daha çok ehemmiyet kazanmakta ve stratejik yönetim tekniklerinden daha fazla yararlanılmaktadır. Stratejik yönetimin temel argümanlarından olan stratejik planlama kurumların uzun vadeli amaç ve hedefleri ile paydaşlarının beklentilerini başarılı bir şekilde karşılama adına önemli bir rol oynamaktadır. Yerel yönetimler bağlanmında belediyelerde stratejik planlama uzun zamandır gerçekleştirilen bir stratejik yönetim faaliyetidir. Bununla birlikte belediyelerde stratejik planlama ile ortaya konan amaç ve hedefler ile faaliyetlere hangi ilke ve değerlerin referans olduğu önemli bir araştırma konusudur. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları bu açıdan önemli bir referans potansiyeli taşımaktadır. Bu bağlamda, literatürde, yerel yönetimlerde stratejik yönetim ve planlama ile sürdürelebilir kalkınma amaçları ele alınmıştır. Bu konular ışığında içerik analizi metodu ile stratejik yönetim kapsamında yerel yönetimlerin stratejik planlarının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uyumlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise literatüre ve uygulayıcılara yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
STRATEGIC PLANNING IN THE MUNICIPALITIES WITHIN THE FRAMEWORK OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS In a globalizing world where amazing and impressive changes and innovations are taking place, people need to produce strategic smarter ideas and make strategic decisions more than ever in order to ensure the survival of their future plans and even the countries they live in. In particular, changing individual expectations and needs and social transformations shaped by this change make it necessary for local governments to gain a long-term perspective and to formulate their future goals in line with these changes and transformations. For this reason, in an increasingly competitive environment, strategic management is gaining more importance day by day and strategic management techniques are utilised more and more. Strategic planning, which is one of the basic arguments of strategic management, plays an important role in successfully meeting the long-term goals and objectives of organisations and the expectations of their stakeholders. Strategic planning in municipalities within the context of local governments is a strategic management activity that has been carried out for a long time. However, it is an important subject of research which principles and values are the reference for the goals and objectives and activities set forth by strategic planning in municipalities. United Nations Sustainable Development Goals have an important reference potential in this respect. In this context, strategic management and planning in local governments and sustainable development goals have been discussed in the literature. In the light of these issues, content analysis method was used to compare the compliance of strategic planning of local governments with the United Nations Sustainable Development Goals within the scope of strategic management. At the end of the study, suggestions for the literature and practitioners are discussed.