Asiklovir etken maddesinin farmasötik preparatlarda HPLC ile miktar tayini
Acyclovir active ingredient quantification in pharmaceutical preparations using HPLC
- Tez No: 935160
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPTUĞ ATİLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asiklovir, farmasötik preparat, HPLC
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada asiklovir standart çalışma çözeltilerinde ve tabletlerde miktar tayini için HPLC yöntemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada geliştirilen HPLC yönteminde C18 (Kinetex; 250 x 4.6 mm, 5 µm) kolonu, su-asetonitril (65:35; v:v)'den oluşan hareketli faz, 0.8 mL/dk akış hızı, 254 nm dalga boyu ve 20 µL enjeksiyon hacminden oluşan çalışma parametreleri kullanılmıştır. Bu parametreler belirlenirken öncelikle literatürdeki veriler incelenmiş olup en uygun parametreler tayin edilmiştir. Yöntemin 0.1- 5 µg/mL derişim aralığında doğrusal olduğu belirlenmiştir. Stok çözeltiden 0.1, 0.3, 0.5, 0.7, 1.0, 3.0, ve 5,0 µg/mL derişimlerinde bir seri standart asiklovir çözeltisi hazırlanmıştır. HPLC ile kromatogramları alınmıştır. Bulgular: Her bir çözeltinin derişimine karşılık gelen asiklovir pik alanları kullanılarak kalibrasyon eğrisi oluşturulmuştur. Kalibrasyon eğrisinin regrasyon analizinden regrasyon doğrusunun denklemi y = 64376.4x + 1342.46 ve asiklovir etkin maddesi için korelasyon katsayısı (r) = 0.9999724 olarak belirlenmiştir. Yöntemin LOD değeri 0.03 µg/mL ve LOQ değeri 0.1 µg/mL olarak belirlenmiştir. Gün içi doğruluk ve kesinlik çalışmalarında %BH ve %BSS sırasıyla %0.11 ve %0.532 olduğu, günler arası ise %0.33 ve %0.221 saptanmıştır. Geçerlilik testleri yapılan yöntemin asiklovir içeren Aklovir® tablet çalışması ile geri kazanım değerler %99.70 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: HPLC ile gerçekleştirilen çalışmalarda asiklovir etkin maddesinin farmasötik preparatlarda miktar tayini başarılı bir şekilde yapılmıştır ve bu yöntem geliştirilmiş olup geçerlilik testleri yapılmıştır. Hassas, duyarlı, seçici, doğru ve kesin olduğu validasyon (geçerlilik) çalışmalarıyla belirlendiği için yöntemin farmasötik preparatlarda kalite kontrol amaçlı çalışmalarda başarıyla uygulanabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to develop HPLC methods for he quantification of acyclovir in standard solutions and tablets. Materials and Methods: In the developed HPLC method, a C18 (Kinetex; 250 x 4.6 mm, 5 µm) column, a mobile phase consisting of water-acetonitrile (65:35; v/v), a flow rate of 0.8 mL/min, a wavelength of 254 nm and an injection volume of 20 µL were used. While determining these parameters, the relevant literature was reviewed, and the most suitable parameters were selected. It was found that the method was linear in the concentration range of 0.1-5 µg/mL. A series of standard acyclovir solutions at concentrations of 0.1, 0.3, 0.5, 0.7, 1.0, 3.0 and 5.0 µg/mL were prepared from the stock solution and chromatograms were obtained using HPLC. Results: A calibration curve was constructed using the acyclovir peak areas of acyclovir corresponding to each concentration. The regression equation of the calibration curve was found to be y = 64376.4x +1342.46 and the correlation coefficient (r) for the acyclovir active ingredient was 0.9999724. The LOD and LOQ values of the method were 0.03 µg/mL and 0.1 µg/mL, respectively. Intra-day accuracy and precision studies showed that RE% and RSD% were 0.11% and 0.532% respectively, while interday runs were 0.33% and 0.221%. The recovery values obtained from the analysis of Aklovir® tablet containing acyclovir was 99.70%. Conclusion: The quantitative determination of the acyclovir active ingredient in pharmaceutical preparations was successfully carried out using the HPLC-based analytical method and the method was comprehensively verified by validation studies. The high sensitivity and reliability obtained demonstrate the effective applicability of the method in pharmaceutical quality control procedures. Key Word: Acyclovir, pharmaceutical preparations, HPLC