The EFL instructors' perceptions and practices about intercultural communicative competence in Türkiye
Türkiye'deki İngilizce öğretim görevlilerinin kültürlerarası iletişimsel yeterlilik hakkındaki algıları ve uygulamaları
  1. Tez No: 935501
  2. Yazar: MELİS DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KOBAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algılar, dil öğrenimi, kültür, kültürlerarası iletişim yeterliliği, kültürlerarası yeterlilik, uygulamalar, yabancı dil olarak İngilizce, English as a Foreign Language (EFL), intercultural communicative competence (ICC), intercultural competence, culture, language learning, perceptions, practices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki üniversitelerde hazırlık sınıflarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin Kültürlerarası İletişim Yetkinliği (ICC) ile ilgili algılarını ve uygulamalarını incelemektedir. Araştırma, Yıldız (2016) tarafından uyarlanan bir anket kullanılarak öğretmenlerin ICC algılarını değerlendiren nicel bir analizle başlamaktadır. Bulgular, İngilizce öğretmenlerinin genel olarak ICC algısının yüksek olduğunu, öğrencilerini diğer dilleri öğrenmeye teşvik ettiklerini ve ICC'nin dil eğitimine dahil edilmesi gerektiğini vurguladıklarını göstermektedir. Ardından, seçilen öğretmenlerle yapılan sınıf gözlemleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veriler elde edilmiştir. Gözlemler, orta düzeydeki öğretmenlerin ICC unsurlarını derslerine, başlangıç seviyesindeki öğretmenlere kıyasla daha sık dahil ettiklerini ortaya koymuştur. Bu farkın başlıca nedeni, öğrencilerin İngilizce seviyelerinin öğretim teknikleri üzerindeki etkisidir. Görüşmeler, ICC'nin uygulanmasını kolaylaştıran ve engelleyen faktörleri daha derinlemesine inceleyerek, kurumsal politikalar ve öğrencilerin ihtiyaçlarının bu konuda önemli etkenler olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma, öğretmenlerin ICC'nin önemini kabul ettiklerini ve bunu derslerine entegre etmeye istekli olduklarını, ancak zaman kısıtlamaları, müfredat sınırlamaları ve yetersiz kurumsal destek gibi pratik engellerin ICC'nin tam anlamıyla uygulanmasını genellikle engellediğini göstermektedir. Bulgular, öğretmenlerin öğrencilerinde kültürlerarası yetkinliği geliştirmelerine yardımcı olacak odaklanmış mesleki gelişim programlarına ve müfredat değişikliklerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the perceptions and practices of English as a Foreign Language (EFL) instructors regarding Intercultural Communicative Competence (ICC) in Turkish universities, specifically in preparatory classes. The research employs a mixed-method approach, starting with a quantitative analysis utilizing a questionnaire adapted from Yıldız (2016) to assess teachers' perceptions of ICC. The findings demonstrate that EFL instructors generally have a high perception of ICC, encouraging their students to study other languages and emphasizing the need of incorporating ICC into language education. Subsequently, qualitative data was obtained through classroom observations and semi-structured interviews with the selected teachers from the questionnaire. Observations revealed that instructors at the intermediate level incorporated ICC aspects into their instruction more frequently than those at the elementary level. This gap is primarily due to the impact of students' English levels on teaching techniques. Interviews delved deeper into the factors that enable and restrict the implementation of ICC, disclosing institutional policies and learners' needs as key influencers. The study suggests that, while instructors recognize the value of ICC and are willing to integrate it into their instruction, practical obstacles such as time limits, curricular restrictions, and insufficient institutional support commonly impede its thorough implementation. The findings indicate the necessity for focused professional development programs and curriculum changes to assist instructors in promoting intercultural competency in their students.