Babaların postpartum depresyonu ile emzirme tutumu ve katılımı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between fathers' postpartum depression and breastfeeding attitude and participation
  1. Tez No: 935825
  2. Yazar: MEHMET BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN NACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Baba, Postpartum Depresyon, Emzirme Tutumu, Emzirme Katılımı, Father, Postpartum Depression, Breastfeeding Attitude, Breastfeeding Involvement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma babaların postpartum depresyonu ile emzirme tutumu ve katılımı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdedir. Araştırma, iki Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı, iki yaşından küçük çocuğu olan 166 baba ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Tanıtım Formu, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) ve Babaların Emzirme Tutumu (BET) ve Katılımı Ölçeği (BEK) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma), bağımsuz örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi, Spearman ile Pearson korelasyon testi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, babaların EPDÖ puan ortalaması 7.36±4.54, BET puan ortalaması 61.51±5.61 ve BEK puan ortalaması 62.58±5.98 olarak bulunmuştur. Araştırmada EPDÖ ile BET (r=-0.211, p=0.006) ve BEK (r=-0.283, p=0.001) arasında zayıf ve negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda babalarda pospartum depresyon düzeyinin, emzirme tutumu ve katılımını olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the study was to investigate the relationship between breastfeeding views and postpartum depression in dads. Material and method: The study, which included 166 dads with children under the age of two from Batman Bahçelievler and Batman Pazaryeri Chamber of Pharmacists Family Health Centers, was descriptive and correlational in nature. Information was gathered using the following instruments: Personal Introduction Form, Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), and Fathers' Attitudes Towards Breastfeeding and Involvement Scale. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation), independent samples t-test, One Way-ANOVA, Pearson correlation test with Spearman, and basic linear regression analysis were employed to analyze the data. Results: According to the study, fathers' mean EPDS score was 7.36±4.54, their BET score was 61.51±5.61, and their BEK score was 62.58±5.98. The study found a weak but significant negative relationship between BEK (r=-0.283, p=0.001) and EPDS and BET (r=-0.211, p=0.006). Conclusion: The study's conclusions showed that fathers' views toward and engagement in nursing were negatively impacted by their postpartum depression levels.