Çocuklarda baş ve boyun lenfadenopatilerinin değerlendirilmesi
The evalution of head and neck lymphadenopathies in children
  1. Tez No: 935930
  2. Yazar: ELİF SİNEM YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU OKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ve boyun, çocukluk çağı, lenfadenopati, Childhood, head and neck, lymphadenopathy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Polikliniğine baş ve boyun lenfadenopatisi ile başvuran hastaların sosyodemografik özellikleri, klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları ile tanılarının değerlendirilmesidir. Yöntem: Ocak 2009 ile Aralık 2019 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Polikliniğine baş ve boyun lenfadenopatisi nedeniyle başvuran toplam 700 olgu incelendi. Olguların sosyodemografik özellikleri, klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları dosyalarından retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Olguların 479'u erkek (%68,4), 221'i kız (%31,6) idi, ortalama yaşları 7,08 ± 4,25 yıl idi. 509 (%72,7) olguda lokalize, 191 (%27,3) olguda generalize lenfadenopati mevcuttu. 700 olgudan 581'inde (%83) beniyn, 54'ünde (%7,7) maliyn nedenler, 65'inde (%9,3) lenfadenopati benzeri kitle saptandı. Çapı 3 cm'nin üzerindeki lenf bezleri, eşlik eden ateş ve kilo kaybı, supraklaviküler bölge tutulumu, fikse, sert ve lastik kıvamında lenf bezleri, lökositoz, CRP, ESR ve ürik asit yüksekliği, eşlik eden hepatomegali, halsizlik, kaşıntı ve işitme kaybı olması maliynite açısından anlamlı bulundu. Beniyn grupta en sık neden üst solunum yolları enfeksiyonları idi. Maliyn grupta en sık neden Hodgkin lenfoma idi. Olguların 125'ine (%17,9) biyopsi yapıldı. Bunların 54'ünde (%43,2) maliyn, 71'inde beniyn (%56,8) nedenler saptandı. Sonuç: Çocukluk çağında baş ve boyun lenfadenopatileri sık karşılaşılan bir bulgudur. Etiyolojisinde sıklıkla enfeksiyonlar gibi beniyn nedenler saptanmaktadır. Maliyn nedenler daha az sıklıkla saptanmakla birlikte tanısının erken dönemde konulması hastanın prognozunda önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the sociodemographic properties, clinical, laboratory and radiologic findings and diagnosis of patients with head and neck lymphadenopathy who applied to the department of Pediatric Oncology of Medical Faculty of Gazi University. Method: Total 700 cases that applied to the department of pediatric oncology of Medical Faculty of Gazi University between January 2009 and December 2019 were evaluated. The sociodemographic properties, clinical, laboratory and radiologic findings of the cases were assesed retrospectively by scanning their records. Findings: 479 (68.4%) of the cases were males and 221 (31.6%) of them were females. The mean age of cases was 7.08 ± 4.25 years. Localized lymphadenopathy was present in 509 (72.7%) cases and generalized lymphadenopathy was present 191 (27.3%) cases. Of 700 cases, benign causes were detected in 581 (83%) cases, malignant causes were detected in 54 (7.7%) cases, lymphadenopathy like masses were detected in 65 (9.3%) cases. The lymph node diameter over 3 cm, accompanying fever and weight loss, supraclavicular region involvement, fixed, firm and rubbery lymph nodes, leukocytosis, elevation of CRP, ESR and uric acid levels, accompanying hepatomegaly, weakness, itching and hearing loss found significant in terms of malignancy. The most frequent cause in the benign group was upper respiratory tract infections. The most frequent cause in the malignant group was Hodgkin lymphoma. Biopsy was made from 125 of the cases for diagnosis. Malign causes were detected in 54 (43.2%) of them and benign causes were detected in the remaining 71 (56.8%). Conclusion: Head and neck lymphadenopathy is a frequently encountered finding in childhood. Benign causes are the more frequently detected causes in its etiology. However, malignant causes are detected less frequently, early diagnosis is important in the prognosis of the patient.