Türkiye'nin nükleer enerjiye geçiş sürecinde bilimsel ve popüler yaklaşımlarla nükleer atıklar ve Akkuyu projesine yönelik değerlendirmeler
Demarks on nuclear waste and Akkuyu project in Turkey which is in the transition period to nuclear energy in scientific and popular perspectives
  1. Tez No: 93599
  2. Yazar: YASİN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer enerji, reaktör, nükleer atık, Akkuyu
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
TÜRKİYE'NİN NÜKLEER ENERJİYE GEÇİŞ SÜRECİNDE BİLİMSEL ve POPÜLER YAKLAŞIMLARLA NÜKLEER ATIKLAR ve AKKUYU PROJESİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER (Yüksek Lisans Tezi) Yasin UNSAL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2000 ÖZET Bu çalışmada, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, kişi başına tüketilen yıllık elektrik enerjisiyle ölçüldüğü günümüzde; alternatif enerji olarak birçok ülkede kullanılan nükleer enerjinin üretimi esnasında oluşan atıklar ve bu atıkların idaresine yönelik yapılan çalışmalar detaylı olarak irdelenmiştir. Bunların yanında, halen üzerinde çalışılmakta olan AKKUYU NÜKLEER REAKTÖR PROJESİ, ilgili resmi kuruluşlarla bağlantı kurularak masaya yatırılmıştır. Proje hakkında, yöre halkıyla birebir görüşmeler yapılmış ve bu görüşler çalışmaya yansıtılmıştır. Ayrıca ülke kamuoyunun ve basının tepkileri de dikkate alınmıştır. Araştırmacının, reaktörün kurulacağı yöre halkından biri olması dolayısıyla, konuya hem bir yöre insanı gözüyle; hem de bilimsel yönden eğilmesi, çalışmayı enteresan kılmıştır. Araştırmanın gerekçesi ve önemi vurgulanmış; ileride doğabilecek atık probleminin çözümüne yönelik diğer gelişmiş ülkelerde uygulanan metotlar tek tek ele alınarak, yöreye ve ülkemize uygun çözüm modelleri sunulmuştur. Bilim Kodu : 404.04.01
Özet (Çeviri)
REMARKS ON NUCLEAR WASTE AND AKKUYU PROJECT IN TURKEY WHICH IS IN THE TRANSITION PERIOD TO NUCLEAR ENERGY IN SCIENTIFIC AND POPULAR PERSPECTIVES (M.Sc. Thesis) Yasin UNSAL GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2000 ABSTRACT In today's world where development of a country evaluated through the energy consumption per individual, waste, which come in to being during the generation of the nuclear energy which has been used as alternative energy supply in many countries and the studies which have focused on taking the advantage of these waste is thoroughly analyzed in this project. In addition to these, AKKUYU NUCLEAR REACTOR PROJECT, on which the studies and preparations are still going on, are explored in association with the related official institutions. District inhabitants have been interviewed on this project and the ideas put forward in these interviews have been taken in to account in this project. Moreover, reactions of the public and press have been taken in to consideration. As the researcher of this project is a member of the society of that district, the subject matter has been able to be looked at with the eye of an inhabitant and a scientific researcher, which contributed to the project to be attractive. The ground and importance of the project has been stressed and some solutions that are applicable to the district and Turkey have been presented against the problems of waste which are likely to happen in the feature by analyzing the methods used in developed countries for problems of nuclear waste. Science Code : 404.04.01 Key Words : Nuclear energy, reactor, nuclear waste, Akkuyu Page Number : 65 Adviser : Assoc. Prof. Dr. Selma ŞİMŞEK