Endometriomalı infertil hastalarda vitamin D düzeyinin araştırılması
Evaluation of vitamin D level in infertility patients with endometrioma
  1. Tez No: 935997
  2. Yazar: GAMZE ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM YILDIZHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriozis, endometrioma, vitamin D, 25 hidroksi- vitamin D, infertilite, Endometriosis, endometrioma, vitamin D, 25 hydroxy- vitamin D infertility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Günümüzde infertilitenin yönetiminde endometrioma varlığı önemli bir yer tutmaktadır. Kronik inflamatuar bir hastalık olarak kabul edilen endometriozisin; antiinflamatuar özelliği ön plana çıkan vitamin D ile muhtemel ilişkisinin patofizyolojisini aydınlatmak amacıyla birçok çalışma yapılmaktadır. Bizim çalışmamızda; endometrioması olan ve olmayan infertil kadınların vitamin D düzeyleri karşılaştırılmış, endometrioması olan infertil kadınların vitamin D düzeyleri ile endometriomalarının boyutu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılan infertil kadınların ultrason muayeneleri sikluslarının proliferatif fazında, aynı hekim ve aynı ultrason cihazı ile yapılmıştır. Endometrioma tanısı alan kadınlar (n=33) çalışma grubuna, endometrioması olmayan ve dahil edilme kriterlerine sahip infertil kadınlar kontrol grubuna (n=42) alınmıştır. Tüm kadınların yaşı, menarş yaşı, VKİ, sigara içme ve geçirilmiş gebelik durumları sorgulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm infertil kadınların serum 25 hidroksi- vitamin D düzeyine bakılmıştır. Bulgular: Vitamin D düzeyi, endometrioması olan infertil kontrol grubunda endometrioması olmayan infertil gruba göre daha yüksek değerlerde bulunmuştur; ancak istatiksel olarak anlamlı değildir. Endometrioması olan grupta endometrioma boyutu ve serum 25 hidroksi- vitamin D düzeyi karşılaştırılmasında ters korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Endometrioması bulunan infertil kadınlarda vitamin D düzeylerinin tetkik edilmesi yararlı bir parametredir. Bu kadınlarda tedavi planlaması ve yardımcı üreme tekniklerinin denenmesi öncesi vitamin D tedavi veya desteği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Currently, the presence of endometrioma has an important place in the diagnosis and the treatment procedure of infertility. Endometriosis, which is considered a chronic inflammatory disease; many studies are being conducted to elucidate the pathophysiology of its possible relationship with vitamin D, which has anti-inflammatory properties. This study aims to compare the vitamin D levels of infertile women with and without endometrioma, and to compare the level of vitamin D and endometrioma size in infertile individuals with endometrioma. Materials and Methods: All of the infertile women included in this study underwent ultrasound examinations by the same physician and using the same ultrasound device in the proliferative phase of their cycles. As a result of these examination women newly diagnosed with endometrioma were assigned to the case group (n=33), and infertile women with unexplained infertility who were not diagnosed with endometrioma were included in the control group (n=42). All women were asked about their age, age at menarche, smoking status, body mass index and previous pregnancy status. Serum 25 hydroxy-vitamin D levels of all infertile women included in the study were examined. Results: Vitamin D level was found to be slightly higher in the infertile control group without endometrioma compared to the vitamin D level of the infertile case group with endometrioma. However, it was not found to be statistically significant. An inverse correlation was found in the comparison of endometrioma size and vitamin D level in the women group with endometrioma. Conclusion: In infertile vomen diagnosed with endometrioma, testing for vitamin D is a useful parameter. The small sample size of our study may have caused the results to be insignificant.