Ayva çekirdeğinden (Cydonia oblonga) elde edilen musilajın İn Vitro ve İn Vivo yara iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of mucilage obtained from quince seed (Cydonia oblonga) on In Vitro and In Vivo wound healing
  1. Tez No: 936335
  2. Yazar: MUSTAFA TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP NİSARİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Dermatoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Dermatology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Yara iyileĢmesi, Ayva Çekirdeği Musilajı, Çizik Testi, AgNOR, Wound healing, Quince seed mucilage, Scratch assay, AgNOR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yara iyileşmesinde tedavi için kullanılan doğal ürünlerden birisi de ayva çekirdeğinden elde edilen musilajdır. Çalışmanın in vitro bölümünde ayva çekirdeği musilajının (%5, %10 ve %15 konsantrasyonları) L929 fibroblast hücre hattı üzerindeki etkisi çizik testinde 0., 12., 24. ve 36. saatlerde analiz edildi. 24 saat sonunda ayva çekirdeği musilajının hücre proliferasyonuna olan etkisi AgNOR testi ile incelendi. İn vivo 3 ayrı zaman dilimine göre (Sakrifikasyon 3. gün, 7. gün, 21. gün) üçer grup oluşturulup ayva çekirdeği musilajının (%10 ve %15) eksizyon ve insizyon yaraları üzerine etkisi morfolojik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. L929 fibroblast hücreleri üzerine yapılan çizik testinde en fazla kapanma tüm gruplarda 24 saatte gözlendi. 36 saat sonunda en az çizik alanı ve çizik kenarları arası mesafe %10 ayva çekirdeği musilajı grubunda gözlendi. AgNOR testinde ise 24 saat sonunda kontrol grubuna göre NOR sayıları %10 ve %15 ayva çekirdeği musilajı grubunda fazla bulundu. NOR alanı / Toplam Nükleer Alan oranı en fazla %10 ayva çekirdeği musilajı grubunda gözlendi. İn vivo bölümde eksizyon ve insizyon yaralarında her üç sakrifikasyon grubunda 3. günde kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık meydana gelmezken, S7 gruplarında 7. günde eksizyon ve insizyon yaralarında %15 ayva çekirdeği musilajı grubu yara alanı küçülmesinin kontrol grubundan anlamlı ölçüde fazla olduğu bulundu. S21 gruplarında 21 gün sonunda insizyon yaralarındaki kapanma anlamlı olmayıp, eksizyon yaralarında en fazla kapanmanın % 10 ayva çekirdeği musilajı grubuna ait olduğu bulundu. Fibroblast hücre proliferasyonu ile hücre göçünü artıran, deneysel yara modellerinde kontrol grubuna göre yara alanının kapanmasının daha hızlı olmasını sağlayan ayva çekirdeği musilajı yara iyileştirme özelliği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mucilage obtained from quince seeds is one of the natural products employed in the treatment of wound healing. In the in vitro part of the study, the effect of quince seed mucilage at concentrations of 5%, 10% and 15% on the closure of scratches in the scratch test on the L929 fibroblast cell line was analyzed at 0, 12, 24 and 36 hours. Furthermore, the effect of quince mucilage on cell proliferation was examined after 24 hours using AgNOR staining. In the in vivo study, the effects of 10% and 15% quince seed mucilage on excision and incision wound were evaluated morphologically and histopathologically at three different time points (day 3, day 7, day 21). In the scratch assay, maximum closure was observed at 24 hours in all groups on L929 fibroblast cell. At the end of 36 hours, the smallest scratch area and the shortest distance between scratch edges were observed in the 10% quince seed mucilage group. In the AgNOR test, after 24 hours, the number of NORs was higher in the 10% and 15% quince seed mucilage groups than in the control group and the NOR area / total nuclear area ratio was highest in the 10% quince seed mucilage group. In the in vivo part, no significant difference was observed in excision and incision wounds among the three sacrification groups on day 3 compared to control group. However, in the S7 groups, the reduction in wound area was significantly greater in the 15% quince seed mucilage group than in the control group on day 7 in both excision and incision wounds. In the S21 groups, incision wound closure after 21 days was not statistically significant, and while the highest closure rate in excision wounds was observed in the 10% quince seed mucilage group the study concluded that quince seed mucilage exhibits wound healing properties by promoting faster wound closure compared to the control group in experimental wound models, as well as enhancing fibroblast cell proliferation and migration.