Nötrofil/lenfosit, platelet/lenfosit oranları ve eritrosit dağılım genişliğinin migren tipi baş ağrısıyla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio and red cell distribution width and migraine-type headache
- Tez No: 936436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ALBAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Nöroloji, Emergency Medicine, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Nötrofil, Lenfosit, Platelet, RDW, Nötrofil/lenfosit oranı, Platelet/lenfosit oranı, Biyobelirteç, Migraine, Neutrophil, Lymphocyte, Platelet, RDW, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Platelet/Lymphocyte Ratio, Biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ VE HİPOTEZ: Bu çalışmanın amacı, migren tanılı hastalarda NLR, PLR ve RDW düzeylerini değerlendirerek bu hematolojik parametrelerin migren tipi ve klinik özellikleriyle olan ilişkisini araştırmaktır. Çalışmanın hipotezi, migren hastalarında bu inflamasyon belirteçlerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı farklılık göstereceği ve migrenin tanı ve izleminde yardımcı biyobelirteçler olabileceğidir. YÖNTEM: Bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasında, acil servise migren tipi baş ağrısı ile başvuran ve daha önce migren tanısı almış 60 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 60 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu değerlendirilmiştir. Katılımcıların başvuru sırasında elde edilen tam kan sayımı (hemogram) verilerinden nötrofil, lenfosit, trombosit ve RDW düzeyleri kaydedilmiş; bu parametrelerden nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR) hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 29.0 programı kullanılarak yapılmış, p0.05). ROC eğrisi analizleri sonucunda elde edilen AUC değerlerinin 0.50'ye yakın olması, bu parametrelerin migren tipi baş ağrısını tanısal açıdan ayırt edici bir özellik taşımadığını göstermektedir. Bulgularımız, NLR, PLR ve RDW gibi basit hemogram parametrelerinin, migrenin inflamatuvar bileşenine yönelik değerlendirmelerde sınırlı tanısal ve prognostik değer taşıdığını ortaya koymaktadır. SONUÇ: Bu çalışma, migren tanılı hastalarda değerlendirilen hematolojik inflamasyon belirteçlerinin (NLR, PLR ve RDW), migren tipi baş ağrısının tanısında sınırlı bir ayırt ediciliğe sahip olduğunu göstermektedir. Bu parametrelerin migrenin klinik özellikleriyle anlamlı bir ilişki göstermemesi, inflamasyonun migren patofizyolojisindeki rolünü netleştirmek için daha geniş örneklemli ve çok yönlü çalışmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, periferik kan parametrelerinin migren tanı ve takibinde rutin biyobelirteç olarak kullanılabilirliğinin sorgulanması gerektiğini göstermekte ve bu alanda yeni araştırmalara zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective and Hypothesis The aim of this study is to evaluate NLR, PLR, and RDW levels in patients diagnosed with migraine and to investigate the relationship between these hematological parameters and the type and clinical characteristics of migraine. The hypothesis of the study is that these inflammatory markers would show significant differences in migraine patients compared to healthy individuals and may serve as supportive biomarkers in the diagnosis and monitoring of migraine. Methods In this retrospective case-control study, 60 patients who presented to the emergency department with migraine-type headache and had a prior diagnosis of migraine were evaluated along with a control group of 60 healthy individuals matched for age and gender. Neutrophil, lymphocyte, platelet, and RDW levels were recorded from complete blood count (CBC) results obtained at the time of presentation; neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) were calculated from these values. Statistical analyses were performed using SPSS version 29.0, and a p-value of 0.05). Receiver operating characteristic (ROC) curve analyses yielded AUC values close to 0.50, indicating that these parameters lack strong discriminatory power in the diagnosis of migraine-type headache. Our findings suggest that simple hemogram-derived inflammatory markers such as NLR, PLR, and RDW have limited diagnostic and prognostic value in the evaluation of the inflammatory component of migraine. Conclusion This study demonstrates that hematological inflammatory markers (NLR, PLR, and RDW) evaluated in migraine patients have limited discriminative power in the diagnosis of migraine-type headache. The lack of a significant association between these parameters and clinical features of migraine highlights the need for larger-scale and multifaceted studies to clarify the role of inflammation in migraine pathophysiology. These findings suggest that the routine use of peripheral blood parameters as biomarkers in the diagnosis and follow-up of migraine should be approached with caution, and they lay the groundwork for future research in this area.