Erektör spina plan bloğunun, serratus anterior plan bloğunun ve serratus posterior superior interkostal plan bloğunun video yardımlı torakoskopik cerrahisi (VATS) sonrası postoperatif ağrı üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of erector spinae plane block, serratus anterior plane block, and serratus posterior superior intercostal plane block on postoperative pain following video-assisted thoracoscopic surgery
- Tez No: 936541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör spina bloğu, serratus anterior plan bloğu, serratus posterior superior interkostal plan bloğu, video yardımlı torakoskopik cerrahi, tramadol tüketimi, VAS skoru, Erector spinae plane block, serratus anterior plane block, serratus posterior superior plane block, video-assisted thoracoscopic surgery, tramadol consumption, VAS score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Erektör spina plan bloğu (ESPB) ve serratus anterior plan bloğu (SAPB), torasik cerrahilerde postoperatif ağrı yönetiminde sıklıkla tercih edilen etkili bölgesel anestezi teknikleridir. Bu çalışmada, ESPB, SAPB ve serratus posterior superior interkostal plan bloğunun (SPSIPB) vizüel analog skala (VAS) skorları ile ortalama tramadol tüketimleri karşılaştırılarak, en etkili yöntem belirlenmeye çalışılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu prospektif, randomize, kontrollü çalışma tek merkezde gerçekleştirilmiştir. Elektif video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) uygulanması planlanan 45 erişkin hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar rastgele şekilde ESPB, SAPB ve SPSIPB olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara postoperatif dönemde parasetamol ve deksketoprofen uygulanmış, ayrıca hasta kontrollü analjezi (HKA) yöntemiyle intravenöz tramadol hidroklorür infüzyonu sağlanmıştır. İntraoperatif hemodinamik parametreler, postoperatif statik (istirahat hâlinde) ve dinamik (öksürük ve hareketle ilişkili) VAS skorları, toplam tramadol tüketimi, yan etkiler ve ek analjezi ihtiyacı düzenli aralıklarla izlenerek kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, hemodinamik veriler ve yan etkiler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). ESPB grubunda 0., 1., 6., 12. ve 18. saatlerde ölçülen statik VAS skorları, SAPB ve SPSIPB gruplarına göre anlamlı düzeyde daha yüksektir (p0.05). Sonuç: VATS uygulanan hastalarda SAPB'nin, hem ESPB'ye hem de SPSIPB'ye göre daha düşük VAS skorlarına neden olduğu; buna karşılık ESPB uygulanan hastalarda VAS skorlarının ve tramadol tüketiminin diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, SAPB'nin torakoskopik cerrahi sonrası analjezi açısından daha etkili bir yöntem olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Erector spinae plane block (ESPB) and serratus anterior plane block (SAPB) are among the commonly preferred and effective regional anesthesia techniques used for postoperative pain management in thoracic surgeries. In this study, we aimed to compare ESPB, SAPB, and serratus posterior superior intercostal plane block (SPSIPB) in terms of visual analog scale (VAS) scores and mean tramadol consumption, in order to determine the most effective method. Materials and Methods: This prospective, randomized, controlled study was conducted at a single center. A total of 45 adult patients scheduled for elective video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) were included. Patients were randomly allocated into three groups: ESPB, SAPB, and SPSIPB. All patients received postoperative paracetamol and dexketoprofen, along with intravenous patient-controlled analgesia (PCA) using tramadol hydrochloride. Intraoperative hemodynamic parameters, postoperative static (at rest) and dynamic (associated with coughing or movement) VAS scores, total tramadol consumption, side effects, and need for additional analgesia were monitored and recorded at regular intervals. Results: No statistically significant differences were found between the groups in terms of demographic characteristics, hemodynamic data, or side effects (p>0.05). Static VAS scores at 0, 1, 6, 12, and 18 hours were significantly higher in the ESPB group compared to both the SAPB and SPSIPB groups (p0.05). Conclusion: In patients undergoing VATS, SAPB was associated with lower VAS scores compared to both ESPB and SPSIPB, whereas ESPB resulted in higher pain scores and greater tramadol consumption. These findings suggest that SAPB may be a more effective technique for postoperative analgesia in thoracoscopic surgery.