Örgütsel iletişim ile iş tatmini ve işten ayrılma niyeti ilişkisinde sosyal kaytarmanın aracılık rolü: Eğitim sektörü örneği
The mediating role of social loafing in the relationship between organizational communication and job satisfaction and turnover intention: The case of education sector
  1. Tez No: 937085
  2. Yazar: HASAN MURAT ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TİYEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kaytarma, İletişim, İş tatmini, İşten ayrılma, Social loafing, Communication, Leave the job
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Örgüt içerisinde var olan bireylerden daha fazla faydalanarak verimliliği arttırmak maksadı ile örgütsel iletişim kavramının geliştirilerek sürdürülebilir olması ile birlikte örgüt için olumsuz bir kavram olan Sosyal Kaytarma davranışının azaltılması hatta mümkün ise tamamen ortadan kaldırılması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, eğitim hayatımızın ilk basamağı ve ikinci evimiz olan okullarda (özel ve devlet) görev yapan öğretmenlerin örgütsel iletişim düzeyleri ile sosyal kaytarma davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu iki unsurun arasındaki ilişki nedeni ile ortaya çıkan iş tatmini ya da işten ayrılma davranışını incelemektir.
Özet (Çeviri)
In order to increase productivity by making more use of the individuals in the organization, it is of great importance to reduce the social loafing behavior, which is a negative concept for the organization, and even to eliminate it, if possible, together with the development of the concept of organizational communication and its sustainability. The aim of this research is to determine the relationship between the organizational communication levels of teachers working in schools (private and public) which is the first step of our education life and our second home, and social loafing behaviors and to examine the job satisfaction or quitting behavior that occurs due to the relationship between these two elements.