Prostat kanserinde evreleme GA- 68 PSMA PET/BT'den elde edilen parametrelerin klinik, histopatoloji, multiparametrik mr ve prognoz ile ilişkisi üzerine retrospektif çalışma
A retrospective study on the correlation of parameters obtained from staging GA- 68 PSMA PET/CT with clinical, histopathology, multiparametric mr and prognosis in prostate cancer
- Tez No: 937134
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ TAMGAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Ga-68 PSMA PET/BT, hacimsel semikantitatif PET parametreleri, Prostate cancer, Ga-68 PSMA PET/CT, volumetric semiquantitative PET parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Ga-68 PSMA PET/BT görüntülerinden elde edilen semikantitatif parametrelerin klinik bulgular ve laboratuvar veriler ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve sağkalım ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Ga-68 PSMA PET/BT tetkikinden elde edilen prostata ait semikantitatif parametreler ile Gleason skoru, Gleason Grade' i ve tanı anındaki serum PSA düzeyinin ilişkisi incelenmiştir. Tüm vücut semikantitatif ölçümlerinin genel sağkalım, PSA, ALP ve LDH düzeyi ile ilişkisi araştırılmıştır. Ayrıca semikantitatif PET/BT parametreleri ve PIRADS skorunun genel sağkalım ilişkisi değerlendirilmiştir. Kemik metastazı varlığı ile ALP düzeyi ilişkisi incelenmiştir. D'Amico risk grupları ile PET/BT' den elde edilen semikantitatif parametreler arasındaki ilişki alt grup analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda prostata ait semikantitatif parametreler ile serum PSA düzeyi arasında anlamlı ancak zayıf düzeyli ilişki bulunmuştur. Bu parametrelerin Gleason skorundan bağımsız olduğu, Gleason Grade' i ile anlamlı korelasyon gösterdikleri dikkati çekmiştir. Tüm vücut PSMATV ve TLPSMA değerlerinin de genel sağkalım ile anlamlı ilişkisi olduğu bulunmuştur. Aynı parametreler serum PSA, ALP ve LDH düzeyi ile de anlamlı korelasyon göstermiştir. Kemik metastazı izlenen grupta ALP düzeyleri anlamlı daha yüksek gelmiştir. D'Amico risk grupları arasında semikantitatif PET/BT parametrelerinde anlamlı farklılık olduğu izlenmiştir. Tanı anındaki serum PSA düzeyinin sağkalım ile ilişkili olduğunu görülmüştür. Sonuç: Ga-68 PSMA PET/BT' den elde edilen semikantitatif tüm vücut parametrelerinin sağkalım ile anlamlı düzeyli ilişkisi olması ve klinik parametrelerle korelasyon göstermesi nedeniyle prognostik belirteçler olabileceği öngörülmektedir. Ancak bu konuda kesin bir sonuca ulaşabilmek için çok sayıda klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to analyse the relationship between semiquantitative parameters obtained from Ga-68 PSMA PET/CT images and clinical findings and laboratory data, and to investigate the relationship with survival. Materials and Methods: The relationship between semiquantitative parameters of the prostate obtained from Ga-68 PSMA PET/CT and Gleason score, Gleason grade, serum PSA level at the time of diagnosis was analysed. The relationship between whole body semiquantitative measurements and overall survival, PSA, ALP and LDH levels were investigated. In addition, the relationship between semiquantitative PET/CT parameters and PIRADS score and overall survival was evaluated. The relationship between the presence of bone metastases and ALP levels was analysed. The relationship between D'Amico risk groups and semiquantitative PET/CT parameters was evaluated by subgroup analysis. Results: In our study, a significant but weak correlation was found between semiquantitative parameters of the prostate and serum PSA levels. Notably, these parameters were independent of Gleason score and showed a significant correlation with Gleason grade. Whole body PSMATV and TLPSMA levels were also found to be significantly associated with overall survival. The same parameters were also significantly correlated with serum PSA, ALP and LDH levels. ALP levels were significantly higher in the bone metastasis group. There was a significant difference in semiquantitative PET/CT parameters between the D'Amico risk groups. Serum PSA level at diagnosis was associated with survival. Conclusion: As semiquantitative whole-body parameters obtained from Ga-68 PSMA PET/CT are significantly associated with survival and correlate with clinical parameters, they may be prognostic markers. However, a large number of clinical studies are needed to reach a definitive conclusion on this issue.