Tip 2 diyabetes mellituslu hastalarda diyabetik nefropatiyi öngörmede trigliserid/glukoz indeksinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the triglyceride/glucose index in predicting diabetic nephropathy in patients with Type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 937220
  2. Yazar: NESİBE SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMET TAŞKIN EGİCİ, DR. ÖZGE BÖRKLÜ DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Trigliserid, glukoz, endeks, Tip 2 diyabetes mellitus, diyabetik nefropati, diyabetik böbrek hastalığı, Triglyceride, glucose, index, type 2 diabetes mellitus, diabetic nephropathy, diabetic kidney disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik nefropati (DN), Tip 2 diyabetin en sık görülen mikrovasküler komplikasyonlarından biridir ve son dönem böbrek yetmezliğinin (SDBY) önde gelen nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, erken tanı ve kapsamlı tedavi, diyabetik nefropati gelişimini önlemede ve ilerlemesini geciktirmede önemli rol oynar. Bu çalışmada Tip 2 diyabetli bireylerde diyabetik nefropatiyi öngörmede Trigliserid/Glukoz (TyG) indeksinin etkinliğinin değerlendirmesi ve DN ile ilişkili olabilecek klinik, demografik ve biyokimyasal faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel tipte tasarlanmış çalışmaya, 01.06.2024-31.08.24 arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Diyabet polikliniğine başvuran ve çalışma kriterlerine uyan 18 yaş ve üzeri 129 DN tanılı ve aynı sayıda nefropati tanısı olmayan olmak üzere toplam 258 Tip 2 diyabet hastası dahil edilmiştir. Her iki grubun TyG indeks düzeyleri ve biyokimyasal parametreleri, demografik bilgileri, sigara kullanım durumları, ek hastalık durumları ve tedavi bilgileri karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 ve MS-Excel 2007 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç: Bu çalışmada, Tip 2 diyabetes mellitus tanılı bireylerde TyG indeksinin DN varlığı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yetersiz glisemik kontrol, insülin direnci, hiperlipidemi, BKİ, sigara kullanımı ve diyabet süresi gibi faktörlerin de DN ile anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. TyG indeksi, birinci basamakta diyabetik nefropati riskinin öngörülmesinde yardımcı bir gösterge olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetic nephropathy (DN) is one of the most common microvascular complications of type 2 diabetes and is among the leading causes of end-stage renal disease (ESRD). Therefore, early diagnosis and comprehensive treatment play a crucial role in preventing the development and delaying the progression of diabetic nephropathy. This study aimed to evaluate the effectiveness of the Triglyceride/Glucose (TyG) index in predicting diabetic nephropathy in individuals with type 2 diabetes and to investigate clinical, demographic, and biochemical factors potentially associated with DN. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study included a total of 258 patients with type 2 diabetes aged 18 years and older, comprising 129 patients diagnosed with DN and 129 without nephropathy, who presented to the Diabetes Outpatient Clinic of the Family Medicine Department at the University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 01.06.2024 and 31.08.2024. The TyG index levels, biochemical parameters, demographic data, smoking status, comorbidities, and treatment regimens of patients with and without DN were compared. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 21.0 and MS Excel 2007. A p-value of 0.05). Conclusion: This study demonstrated that the Triglyceride/Glucose index is associated with the presence of diabetic nephropathy in individuals with type 2 diabetes mellitus. Additionally, factors such as poor glycemic control, insulin resistance, hyperlipidemia, high BMI, smoking, and longer duration of diabetes were also found to be significantly associated with DN. The TyG index may serve as a practical indicator for identifying the risk of diabetic nephropathy in primary care settings.