Vladimir Nabokov'un 'Lolita' ve Turgut Özakman'ın 'Korkma İnsancık Korkma' romanlarında pedofili olgusu
The element of pedophilia in Vladimir Nabokov's 'Lolita' and Turgut Özakman's 'Korkma İnsancik Korkma'
- Tez No: 937731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Pedofili, Çocuk İstismarı, Sosyo-psikoloji, Vladimir Nabokov, Turgut Özakman, Pedophilia, Child Abuse, Socio-Psychology, Vladimir Nabokov, Turgut Özakman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Pedofili, yetişkin bir kimsenin çocuklara yönelik cinsel eğilimini içeren psikoseksüel bir rahatsızlık olarak insanlık tarihi boyunca karşımıza çıkan cinsel sapkınlık halidir. Toplumların cinsellik anlayışı, kültürel yaklaşımları ve hukuksal düzenlemeleri ile şekillenen pedofili; psikoseksüel gelişim basamaklarında da inceleme konusu olmuş, güncelliğini yitirmeyen sosyo-psikolojik bir olgudur. Çocuklara yöneltilen cinsel düşünceler ve eylemler hem bireysel hem de toplumsal açıdan sarsıcı etkiler yaratmaktadır. Toplumların en savunmasız bireyleri olan çocuklar, cinsel istismara uğrayarak, şiddetli ve kalıcı travmalara maruz kalmaktadır. Cinsel travmalar ise çocukların kişisel yaşamlarını aynı zamanda toplumun huzuru ve geleceğini de tehdit ederek kabuk bağlamayan bir yaraya dönüşmektedir. Bu kolektif sancıyı yaratan pedofili, psikolojik, sosyal ve çevresel etmenler ekseninde şekillenerek hassasiyetini korumuştur. Toplum hassasiyetini artırmak ve farkındalık yaratmak adına pedofili, bir toplumsal eleştiri olarak sanatın sinema ve edebiyat gibi çeşitli alanlarında konu edilmiştir. Edebiyat alanında kült eserlerden biri olan Lolita, Rus yazar Vladimir Nabokov'un kaleminde hayat bulmuştur. 1955'te yayımlanan Lolita, müstehcenliğe çocuk istismarıyla güzelleme yapıldığı eleştirileri düşüncesi ile döneminde büyük yankı uyandırarak birçok ülkede yasaklanmıştır. Türk edebiyatında ise Turgut Özakman, 1975 yılında yayımladığı Korkma İnsancık Korkma romanı ile çocuk istismarını Nabokov'dan farklı olarak genç, dul bir kadın ile küçük bir erkek çocuğu bağıntısıyla işlemiştir. Özakman, bu eserinde Türkiye'nin yakın tarihine odaklanırken, dönemin sosyo-kültürel ortamını yansıtarak pedofili konusunu işlemiştir. Çalışmanın amacı farklı toplumlarda yetişen birbirinden bağımsız iki yazarın, farklı yıllarda aynı konuya değinebilmiş olmasının penceresini aralamaktır. Hem bireyi hem de toplumu etkisi altına alan sosyo-psikolojik bir açılım sergileyen pedofilinin, gizli saklı olmaksızın edebiyata konu edilen yansımalarını tahlil etmektir. Bu hedef doğrultusunda çalışmanın yöntemi eklektik (çoğulcul) yöntem olarak belirlenmiştir. Çocuk istismarının işlendiği bu iki eserde de mağdurların hayatlarındaki yıkımlar, aile ve sosyal çevrelerinde oluşan sorunlar ve istismarcıların toplumsal kabullere karşı uğradığı yenilgi dikkat çekmektedir. Bu tezde Lolita ve Korkma İnsancık Korkma eserleri karşılaştırmalı olarak incelenerek pedofili olgusunun edebiyata olan yansımaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pedophilia is a psychosexual disorder characterized by the sexual attraction of an individual to children, representing a form of sexual deviation that has appeared throughout human history. From ancient times to the present, the understanding of sexuality, cultural approaches, and legal regulations in societies have shaped pedophilia; it has also been a subject of study in the stages of psychosexual development, remaining a relevant socio-psychological phenomenon. Sexual thoughts and actions directed at children create profound effects both individually and socially. Children, being the most vulnerable members of society, suffer from sexual abuse, leading to severe and lasting trauma. Such sexual traumas become a festering wound that threatens not only the personal lives of children but also the peace and future of society. This collective pain is shaped by psychological, social, and environmental factors, maintaining its sensitivity. Due to this sensitivity, a more liberated environment has been sought for the representation of pedophilia, leading to its exploration in fields like cinema and literature. One of the cultural works in literature is Lolita, brought to life by the Russian-American author Vladimir Nabokov. Published in 1955, Lolita generated significant controversy and was banned in many countries due to critiques suggesting that it romanticized child abuse through obscenity. In Turkish literature, Turgut Özakman addressed child abuse in his novel Korkma İnsancık Korkma, published in 1975, approaching the subject differently by depicting the relationship between a young, widowed woman and a small boy. In this work, Özakman focuses on Turkey's recent history while reflecting the socio-cultural context of the period and addressing the issue of pedophilia. The aim of this study is to open a window into how two independent authors from different societies, raised in distinct contexts, have addressed the same topic in different years. It analyzes the reflections of pedophilia, a socio-psychological issue that affects both individuals and society, as depicted in literature without concealment. To this end, the method of the study has been determined as an eclectic approach. In both works where child abuse is portrayed, the devastation in the lives of the victims, the problems arising within their families and social circles, and the defeat of the abusers against societal norms are emphasized. This thesis examines Lolita and Korkma İnsancık Korkma comparatively to evaluate the reflections of the phenomenon of pedophilia in literature.