Kamu hizmetlerinin finansmanı bağlamında zekât vergi ilişkisi
The link between zakah and tax in the context of financing public sevices
- Tez No: 937900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zekât, vergi, zekât vergi ilişkisi, kamu hizmetlerinin finansmanı, zekât müessesi, Zakat, tax, the link between zakah and tax, financing public services, institution for zakat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Zekât, İslam'ın temel şartlarından biri olup, ibadet olması dışında çok sayıda hikmetleri bulunan bir müessesedir. Eski ümmetlerde de var olan zekât, İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren kurumsal bir yapı içerisinde uygulanmıştır. Günümüzde de çeşitli İslam ülkelerinde zekâtın kurumsal niteliğe sahip olduğu gözlemlenmektedir. Son asırda Sosyal devlet anlayışı ön plana çıkmış ve bu anlayışın temelinde iç barışın temini ve devamlılığı, düşük gelirli ya da dezavantajlı grupların devlet eliyle desteklenmesi yatmaktadır. Düşük gelirli vatandaşların devlet tarafından desteklenmesi İslam toplumlarında zekât, sadaka, karz-ı hasen gibi yollarla gerçekleşmektedir. Zekâtın sarf yerleri ile devlet bütçesinin büyük bir kısmını oluşturan verginin harcama yerlerinin bir kısmı kesişmektedir. Bu noktada zekâtın kurumsallaştırıldığı takdirde aynı zamanda vergi gibi bir kamu hizmetlerinin finansman yöntemi olabileceği ortaya çıkmaktadır. Söz konusu meselenin anlaşılabilmesi ve değerlendirilebilmesi adına bu çalışma giriş ve sonuç dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve çizilmektedir. Ayrıca zekât ve zekât ilişkili kavramlar ile birlikte konunun anlaşılabilmesine yardımcı olacak diğer kavramlara değinilmektedir. İkinci bölümde zekât ve verginin benzer ve farklı yönleri ortaya konulmaktadır. Son bölümde ise zekâtın kurumsallaşmasının önemine değinilerek ilgili model ve yöntemler üzerinde durulmaktadır. Zekâtın kendine özgü durumları sebebiyle, kurumsallaştırıldığı takdirde bütçede özel bir fon veya zekât için özel bir birimin kurulması gereği ortaya çıkmaktadır. Nitekim zekâtın kurumsal olarak toplanması ve etkin bir şekilde dağıtılması hem bireysel hem toplumsal açıdan çok yönlü yararlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Zakat is one of the basic pillars of Islam and it is an institution that has many wisdoms apart from being a worshiped. Zakat, which is understood to exist in the old ummahs, has been applied in an institutional structure since the first periods of Islam. Today, it is observed that zakat has an institutional nature in various Islamic countries. In the last century, the concept of the Social state has come to the forefront, and based on this understanding, the provision and continuity of internal peace, the support of low-income or disadvantaged groups by the state lies. Support of low-income citizens by the State is carried out in Islamic societies through means such as zakat, charity, and qard hasan. Some of the places where zakat is spent and the spending places of the tax, which constitutes a large part of the state budget, intersect. At this point, it becomes clear that if zakat is institutionalized, it can also be a public financing method like taxes. In order to understand and evaluate the issue in question, this study consists of three main chapters apart from the introduction and conclusion. In the first chapter, the conceptual framework is drawn. In addition, zakat and the concepts related to zakat are mentioned, as well as other concepts that will help to understand the topic. In the second part, similar and different aspects of zakat and tax are presented. In the last part, by mentioning the importance of the institutionalization of zakat the relevant models and methods are emphasized. Due to the specific peculiarities of zakat, if it is institutionalized it becomes necessary to establish a special fund in the budget or a special unit for zakat. As a matter of fact, the institutional collection and effective distribution of zakat will provide multifaceted benefits in both individual and social aspects.