Deneyimsel öğrenme kuramına dayalı doğa etkinliklerinin çevre duyarlılığına etkisinin incelenmesi: Beden eğitimi ve spor dersi örneği
Investigation of the effect of outdoor activities based on experiential learning theory on environmental awareness: The case of physical education and sport
- Tez No: 938632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BULCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Öğrenme Kuramı, Doğa Etkinlikleri, Çevre Duyarlılığı, Beden Eğitimi ve Spor, Experiential Learning Theory, Outdoor Activities, Environmental Awareness, Physical Education and Sport
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, beden eğitimi ve spor dersinde deneyimsel öğrenmeye dayalı doğa etkinliklerinin çevre duyarlılığına etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yarı deneysel tasarımla yürütülen çalışmada 34 deney, 35 kontrol grubunda olmak üzere toplam 69 yedinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Veri toplama aracı olarak“Çevre Duyarlılığı Ölçeği”kullanılmış olan bu ölçek çevre duyarsızlığı ve çevre duyarlılığı olmak üzere iki alt boyuttan oluşmaktadır. Deney grubu, Kolb'un deneyimsel öğrenme döngüsüne uygun doğa etkinliklerini dört hafta boyunca beden eğitimi ve spor dersinde uygulamış, kontrol grubu ise mevcut müfredata dayalı doğa etkinliklerini uygulamıştır. Uygulama sonrası deney ve kontrol grubu duyarlılık testleri puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek için 2 (Uygulama Grubu: Deney – Kontrol) X 3 (Ölçüm Zamanı: Ön Test – Son Test – Kalıcılık Testi) tekrarlı ölçümlerde varyans analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda, cinsiyete göre öğrencilerin hem çevre duyarsızlık alt boyutu hem de çevre duyarlılık alt boyutunun ön-test, son-test ve kalıcılık testlerinden almış oldukları puan düzeylerinin verilen eğitim sonrasında tekrarlı ölçüm faktörlerinin ortak etkileri üzerinde anlamlı bir değişimin olmadığı tespit edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin hem çevre duyarsızlık alt boyutu hem de çevre duyarlılık alt boyutu tekrarlı ölçümlerden almış oldukları puanların ortalamalarına uygulanan varyans analizi sonucunda, grup etkisinin anlamlı olduğunu yani, öğrencilerin hem çevre duyarsızlık hem de çevre duyarlılık düzeylerinde deneyimsel öğrenme döngüsüne göre yapılandırılmış doğa etkinlikleri sonucunda olumlu bir değişimin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of outdoor activities based on experiential learning on environmental awareness in physical education and sports course. The study was conducted with a quasi-experiential design with a total of 69 seventh grade students, 34 in the experiential group and 35 in the control group. 'Environmental Awareness Scale' was used as a data collection tool and this scale consists of two sub-dimensions: environmental insensitivity and environmental sensitivity. The experiential group implemented outdoor activities in accordance with Kolb's experiential learning cycle for four weeks in the physical education and sports course, while the control group continued the methods based on the existing curriculum. In order to determine whether there was a statistically significant difference in the sensitivity test scores of the experiential and control groups after the application, 2 (Application Group: Experiential - Control) X 3 (Measurement Time: Pre-Test - Post-Test - Permanence Test) repeated measures analysis of variance method was used. In the findings obtained, it was determined that there was no significant change in the common effects of repeated measurement factors on the mean scores of the students in the pre-test, post-test and permanence tests of both environmental insensitivity sub-dimension and environmental sensitivity sub-dimension after the education given. As a result of the analysis of variance applied to the mean scores of the students in the experiential and control groups in both the environmental insensitivity sub-dimension and the environmental sensitivity sub-dimension pre-test, post-test and permanence tests, the group effect was significant. This result shows that there is a positive change in both environmental insensitivity and environmental sensitivity levels of students as a result of outdoor activities structured according to the experiential learning cycle.