Lisans düzeyinde koro eğitiminde koralografi (choireography) kulllanımının tutum düzeyine etkisinin incelenmesi
The effect of using choireography in undergraduate level choir education on attitude level
- Tez No: 938845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAĞCI, DOÇ. DR. ALPER AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Choireography, Koralografi, Koro Dersi, Koro Eğitimine İlişkin Tutum, Choireography, Choir Lesson, Attitude Towards Choir Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Koralografi (CHOİReography) yaklaşımının üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim almakta olan öğrencilerin Koro Derslerine ilişkin Tutum düzeyine etkisini inceleme amacını taşımaktadır. Panda van Proosdij tarafından geliştirilen Koralografi yaklaşımı ve felsefesi, koro şarkıcıları için şarkı söylerken kullanılabilecek ve sesi destekleyen, psikolojik, bedensel ve sosyolojik sağlık ve ekip içi uyum/koordinasyonun gelişmesine katkıda bulunan bir yöntemdir. Prova başlarken vücudu nasıl ısıtmak gerektiğini ve zamandan tasarruf ederek prova verimliliğini, korist dikkati gibi unsurlara nasıl destek olunabileceğine dair alıştırmalardan oluşan Waking &Warming Up adlı Isınma kitabı vardır. Bu kitaptaki egzersizler hafta hafta deney grubuna uygulanmıştır. Eş zamanlı olarak Koralografi yaklaşımına uygun olarak bestelenmiş, çok sesli müziğe ilk adım olarak kabul eden, farklı dillerde ve seviyelerde eserlerden 3 şarkı hem deney hem de kontrol gruplarına çalıştırılmıştır. Kontrol grubuna Waking&Warming Up kitabındaki ısınma egzersizleri uygulanmamış, rutin koro provalarında yapılan ses ve nefes çalışmalarıyla direkt solfej ve söz öğretimine geçilmiştir. Deney grubuna ise her hafta düzenli olarak video ödevleri verilmiş, Isınma egzersizleri ile güven odaklı çalışmalara da yer verilerek grup içi uyumun sağlanmasına özen gösterilmiştir. Teknolojinin bolca kullanıldığı 6 haftalık çalışma süreci olmuştur. Çalışma, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma- gömülü desen ile çözümlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın nicel kısmı öntest - sontest kontrol gruplu deneysel modele dayalıdır. Nitel kısmında ise öğrencilerin Koralografi ile ilgili duygu ve düşünceleri sorgulanmıştır. Çalışma grubunda 9 deney grubu öğrencisi, 9 kontrol grubu öğrencisi yer almıştır. Çalışmada Büyükcengiz (2019) tarafından geliştirilen Koro Dersine İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Koralografi yaklaşımına uygun işlenen derslerin öğrencilerin Koro dersine ilişkin tutum düzeyini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca bu yaklaşıma uygun işlenen derslerin beden ve ses uyumunu kolaylaştırdığı, grup birliği ve katılım konusunda yardımcı olduğu, eğlence ve psikolojik faydaya yol açtığı, hareketler yoluyla öğrenmenin kolaylaştığı, bedensel ve fiziksel sağlık yönünden faydasının olduğu tespit edilmiştir. Bir öğrencinin bu hareketlerin seslendirme ile birlikte kullanımının zorluklara ve uyumsuzluklara yol açabileceği fikri de meydana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of Choralography (CHOIReography) approach on the level of Attitude towards Choral Lessons of undergraduate university students. The Choralography approach and philosophy developed by Panda van Proosdij is a method that can be used for choral singers while singing and contributes to the development of psychological, physical and sociological health and harmony/coordination within the team. There is a warm-up book called Waking &Warming Up, which includes exercises on how to warm up the body at the start of rehearsal and how to save time and support rehearsal efficiency and chorister attention. The exercises in this book were applied to the experimental group week by week. Simultaneously, 3 songs composed in accordance with the Choralography approach, which are considered as the first step to polyphonic music, in different languages and levels, were practiced by both the experimental and control groups. The warm-up exercises in the Waking & Warming Up book were not applied to the control group, and direct solfege and lyrics teaching was started with the voice and breathing exercises performed during routine choir rehearsals. The experimental group, on the other hand, was given regular video assignments every week, and care was taken to ensure harmony within the group by including warm-up exercises and confidence-oriented activities. There was a 6-week study period in which technology was used extensively. The study was analyzed with a mixed-embedded design in which quantitative and qualitative methods were used together. The quantitative part of the study is based on an experimental model with a pretest-posttest control group. In the qualitative part, students' feelings and thoughts about Choireography were questioned. The study group consisted of 9 experimental group students and 9 control group students. In the study, the Attitude Scale for Choral Lesson developed by Büyükcengiz (2019) was used. As a result of the study, it was determined that the lessons taught in accordance with the Choralography approach positively affected the attitude level of the students towards the Choir lesson. It was also found that lessons taught in accordance with this approach facilitated the harmony of body and voice, helped with group unity and participation, led to entertainment and psychological benefits, facilitated learning through movement, and had physical and physical health benefits. One student had the idea that the use of these movements together with vocalization could lead to difficulties and incompatibilities.