Kent kimliği ve kentlilik bilincine yönelik vatandaş algısı: Karaman ilinde bir araştırma
Citizens' perception of urban identity and urban consciousness: A study in Karaman province
  1. Tez No: 938952
  2. Yazar: ŞEMSİ GÜLCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentlilik Bilinci, Kent Kimliği, Kent Kültürü, Vatandaş Algısı, City, Urban Consciousness, Urban Identity, Urban Culture, Citizen Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kentte yaşayan vatandaşların kendini kente ait hissetmeleri, kentin unsurlarını benimsemesi, kentin sorunlarına duyarlı olması ve kentin hakkını savunması, kent kültürünün oluşumunda başat bir rol üstlenmektedir. Kent kültürünün oluşumunda ve kentlilik bilincinin hayata geçirilebilmesinde kentsel aidiyet ve kentsel kimlik önemli bir kavram olarak öne çıkmaktadır. Buradan hareketle hazırlanan çalışma kapsamında ilk olarak kent, kentleşme, kentlileşme ile ilgili kavramsal çerçeve ortaya konulmuştur. Kentlilik bilinci, kent kültürü, kent kimliği ve kentsel aidiyet kavramları ele alınarak, bu konularla ile ilgili yapılmış araştırmalar irdelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, kent kültürü ve kent kimliği arasında nasıl bir ilişki olduğunun ortaya konulmasıdır. Nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılan araştırmada ilişkisel tarama modelinden ve veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Alan araştırması çerçevesinde Karaman il merkezinde yaşayan 400 vatandaşa anket çalışması uygulanmıştır. SPSS İstatistik programı aracılığıyla betimsel testler, güvenirlik ve geçerlilik testleri, bağımsız değişkenler t testi ve tek yönlü varyans analizi fark testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler dikkate alındığında kentlilik bilinci ile kent kimliği arasında 0,834 oranında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu bulgusu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, kent kimliği değişkeninin %69,6'sının kentlilik bilinci tarafından açıklandığı araştırmanın bir diğer önemli bulgusudur.
Özet (Çeviri)
The citizens living in the city feel that they belong to the city, embrace the elements of the city, are sensitive to the problems of the city and defend the rights of the city, playing a leading role in the formation of urban culture. Urban belonging and urban identity stand out as important concepts in the formation of urban culture and the realization of urban awareness. Within the scope of the study prepared from here, firstly the conceptual framework related to city, urbanization, urbanization was presented. The concepts of urban consciousness, urban culture, urban identity and urban belonging were addressed and the studies conducted on these subjects were examined. The main purpose of the research is to reveal the relationship between urban culture and urban identity. In the research where quantitative research methods were used, relational screening model and survey technique were used as data collection tools.Within the scope of the field research, a survey study was conducted on 400 citizens living in the city center of Karaman. Descriptive tests, reliability and validity tests, independent variables t-test and one-way variance analysis difference test, correlation and regression analyses were conducted using the SPSS Statistics program. When the data obtained as a result of the research is taken into consideration, it was found that there is a positive and significant relationship of 0.834 between urban consciousness and urban identity. In addition, another important finding of the research is that 69.6% of the urban identity variable is explained by urban consciousness.