Elit seviye erkek futbol oyuncularında ACTN3 rs1815739 geni polimorfik varyantlarının saha içi oyun mevkileri üzerindeki rolünün ve genotip dağılımlarının incelenmesi
Evaluating the role and genetic variations of the ACTN3 rs1815739 gene polymorphism in male professionalfootball players
  1. Tez No: 939125
  2. Yazar: MURAT BATUHAN ŞEROLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: ACTN3, Polimorfizm, Futbol, Antrenman, ACTN3, Polimorfizm, Soccer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor ve Sağlık Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Araştırmalardan elde edilen bulgular genetik sınırların hız, kuvvet ve dayanıklılık gibi biyomotor yeteneklerin veya diğer uyarıcılara tepki olarak fiziksel performans niteliklerinin kişiler arası farklılığını kısmen belirleyebileceğini göstermektedir. Atletik performansla ilişkili önemli işaretleyicilerden bir tanesi iskelet kası liflerinde sarkomerik protein alfa-aktinin-3'ü kodlayan alfa-aktinin-3 (ACTN3) genidir. Yapılan birçok araştırmada, elit sporcular arasında ACTN3 geni allel ve genotip dağılımlarının fiziksel performans (kuvvet, hız ve dayanıklılık gibi) gelişim seviyelerinde önemli farklılıklar bulunmuştur. Bu çalışmada, profesyonel erkek futbol oyuncularının ACTN3 rs1815739 geni polimorfik varyantlarının saha içi oyun mevkileri üzerindeki rolünün incelenmesi ve genotip dağılımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılacak araştırmanın evrenini profesyonel futbol liglerinde oynayan toplam 78 erkek futbol oyuncusu oluşturmaktadır. ACTN3 rs1815739 polimorfizminin profesyonel futbol oyuncuları arasındaki genotip dağılımlarının sırasıyla CC genotipinin %34,62, CT genotipinin %48.72 ve TT genotipinin ise %16,67 oranında olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın bulgularında TT genotipli profesyonel futbol oyuncularının genel ortalama içinde oldukça düşük sıklıkta bulunduğu, ACTN3 gen polimorfizmi dağılımlarının CT>CC>TTolarak lineer bir trend izlediği ve oyuncuların saha içi mevkileri ve gen polimorfizmleri arasında herhangi bir ilişki bulunamadığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, ACTN3 R577X, özellikle oyun sonuçlarını etkileyen teknik, taktiksel ve kişisel beceriler göz ardı edildiğinde yetenekli bir futbolcunun belirlenmesinde yetersiz bir genetik belirteç olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Research findings indicate that genetic constraints may partially influence individual differences in biomotor abilities, including speed, strength, and endurance, as well as physical performance in response to various stimuli. The alpha-actinin-3 (ACTN3) gene, which encodes the sarcomeric protein alpha-actinin-3 in skeletal muscle fibers, is a significant marker linked to athletic performance. Numerous studies have identified substantial disparities in the development levels of physical performance (including strength, speed, and endurance) associated with ACTN3 gene allele and genotype distributions between top athletes and sedentary persons. This study sought to investigate the influence of ACTN3 rs1815739 gene polymorphisms in elite male football players concerning their on-field positions and to ascertain their genotype distributions. The research population comprises 78 male football players participating in professional leagues. The genotype distributions of the ACTN3 rs1815739 polymorphism among athletes are as follows: CC genotype 34.62%, CT genotype 48.72%, and TT genotype 16.67%. The study revealed that professional football players with the TT genotype were present at a significantly low frequency in the general population. The distribution of ACTN3 gene polymorphisms exhibited a linear trend: CT>CC>TT. Additionally, no correlation was identified between the players' positions on the field and their gene polymorphisms. Consequently, ACTN3 R577X is considered an inadequate genetic marker for identifying a skilled football player, particularly when technical, tactical, and personal competencies that influence game outcomes are overlooked.