Tersiyer bir merkezde çocuk hematoloji bölümünden istenen konsültasyonlar
Consultations requested from the pediatric hematology department at a tertiary center
  1. Tez No: 939439
  2. Yazar: BETÜL ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hematoloji, konsültasyon, periferik yayma, pediatri, Pediatric hematology, consultation, peripheral smear
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Çocuk Hematoloji bölümü, pratikte sık karşılaşılan anemi, trombositopeni ve hemostaz problemleri yanında kemik iliği ve lenf sistemi ile ilgili hastalıkları da içine alan geniş bir hastalık grubunu inceleyen bir bilim dalıdır. Bu nedenle birçok klinikte hematoloji ile ilgili konsültasyon isteme gereği oluşturan laboratuvar ve klinik anormalliklerle karşılaşılmaktadır. Çalışmamızda Temmuz 2021- Temmuz 2024 tarihleri arasında çocuk hematolojiden istenen konsültasyonlar incelenerek konsültasyona en sık ihtiyaç duyan ÇSH AD bilim dalları ve diğer AD'ları, konsültasyon nedenleri ve konsültasyon notunun yeterliliği değerlendirilerek bu konuya dikkat çekmek ve eksikleri gidermek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Gazi üniversitesi hastanesinde çocuk hematoloji servisi dışındaki yataklı servislerde yatan ve polikliniklerden ayaktan çocuk hematolojiye konsülte edilen 0-18 yaş aralığındaki hastaların konsültasyon notları alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, kliniklerde ön tanıları, konsültasyon istenme nedenleri, konsültasyon isteyen bölüm, konsültasyon tarihi ve saati, konsültasyon notunda periferik yayma bilgisinin varlığı, konsültasyonda kullanılan dil kalıpları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 804 konsültasyon notu dahil edildi. En çok konsültasyon isteyen BD'ları sırasıyla genel pediatri (118) ve yenidoğan (104) olduğu görüldü. Sonrasında sırası ile çocuk acil (76), çocuk romatoloji (75), çocuk gastroenteroloji (61), çocuk onkoloji (48), çocuk göğüs Hastalıkları (46), çocuk enfeksiyon (42), çocuk nefroloji (38), çocuk nöroloji (30), çocuk metabolizma (29), çocuk kardiyoloji (23) ve diğer AD'ları olduğu görülmüştür. Bölümlerden istenen konsültasyon notlarında en sık görülen sebep sitopeniler olup %27,6 oranında tespit edilmiştir. Malignite ile ilişkili durumlar %13,4, tromboz ve emboli ile ilgili tanılar %12,3 oranında yazılmıştır. Kanama bozuklukları %11,1 oranıyla dördüncü sırada yer almıştır. Hastaların periferik yayma bilgilerinin konsültasyon notuna yazılması açısından bakıldığında %27,2'sinde yazıldığı, %72,8'inde ise yazılmadığı görülmüştür. ÇSH BD'da sağlam çocukta %50, genel pediatride %40,6, çocuk alerjide %40, yenidoğanda %38,5 ve çocuk acilde %35,5oranında periferik yayma bilgilerinin yazıldığı görülmüştür. Periferik yayma yazılmış olan konsültasyon notları, konsültasyon nedenleri açısından incelendiğinde en fazla sitopeniler (%35,6) sebebi ile istenen konsültasyon notlarına periferik yayma yazıldığı görülmüş olup bunu malignite (%26,5) izlemiştir. Sonuç: Çalışmamız özellikle konsültasyon notlarının içeriğindeki yetersizlikleri belirlemesi açısından önemli veriler sunmaktadır. Konsültan tarafından hastanın değerlendirilmesinde kıymetli olan demografik özellikler, konsültasyon sebebi ve laboratuvar tetkikleri açısından eksiklikler olduğu, asistanların bu konuda eğitime ihtiyaç duyduğu gösterilmiştir. Ayrıca çocuk hematoloji üzerindeki konsültasyon yoğunluğunun azaltılabileceği, bu sayede hasta izlem süreleri, yatış sürelerinin azaltılarak halihazırda az sayıda olan uzmanların deneyim ve bilgilerinden daha verimli şekilde yararlanılabileceği, konsültasyon yoğunluğunun daha verimli yönetilebileceği de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Pediatric hematology is a critical subspecialty covering a wide range of disorders, including anemia, thrombocytopenia, hemostatic disorders, and diseases of the bone marrow and lymphatic system. Due to the complex nature of these conditions, various clinical and laboratory abnormalities require consultation with pediatric hematology. This study aimed to analyze pediatric hematology consultations that were requested between July 2021 and July 2024 and determine the medical departments which need frequen consultations, evaluate the primary reasons for consultation, and assess the quality of the consultation notes to identify deficiencies and areas for improvement. Methods: This retrospective study was conducted at Gazi University Hospital and included patients aged 0–18 years who were referred to the Pediatric Hematology Department from other services. Data on age, gender, admission diagnoses, reasons for consultation, consulting department, consultation time, and documentation quality in consultation notes were collected and analyzed. Results: A total of 804 consultation notes were reviewed. The highest number of consultations (732 cases) were requested from pediatric subspecialities [general pediatrics (118 cases), neonatology (104 cases), emergency medicine (76), rheumatology (75), gastroenterology (61), oncology (48), pulmonology (46), infectious diseases (42), nephrology (38), neurology (30), metabolism (29), and cardiology (23)]. The rest (72 cases) were ordered from other departments. The most common reason for consultation was cytopenias (27.6%), followed by malignancy-related conditions (13.4%), thromboembolic disorders (12.3%), and bleeding disorders (11.1%). Regarding the documentation of peripheral smear findings in consultation notes, it was observed that only 27.2% of the notes included peripheral smear results, while 72.8% lacked this information. The highest rates of peripheral smear documentation were found in well-child clinics (50%), general pediatrics (40.6%), allergy (40%), neonatology (38.5%), and emergency medicine (35.5%). Among consultation notes that included peripheral smear findings, the most frequently documented reason for consultation was cytopenias (35.6%), followed by malignancy-related conditions (26.5%). Conclusion: This study highlights significant deficiencies in consultation note documentation, particularly regarding patient demographic data, reasons for consultation, and laboratory findings. The findings emphasize the need for additional training for medical residents to improve the quality and completeness of consultation notes. Furthermore, optimizing the consultation workload of the pediatric hematology department could reduce the burden on specialists, enhance patient monitoring and hospitalization processes, and enable more efficient use of available hematology expertise.