Gülşen Dergisi (inceleme-metin)
Gülşen Journal (review-text)
- Tez No: 939468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dergi, Basın, Gülşen, Edebiyat, Journal, Press, Gülşen, Literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 381
Özet
Bu çalışma, Türk edebiyatında Tanzimat'ın ikinci nesli ile Servet-i Fünun dönemi arasında, 1885-1886 yıllarında yayımlanan Gülşen adlı derginin Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktarılmasını esas almaktadır. Çalışma; Giriş, Sonuç, Kaynakça ve Ekler bölümleri dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, Türk edebî dergiciliğinin tarihi süreci hakkında kısa bir değerlendirme sunulmaktadır. Birinci Bölüm üç alt başlıktan oluşmaktadır: İlk kısımda Gülşen dergisi biçimsel özellikleri açısından incelenmiş; ikinci kısımda içerik bakımından değerlendirilmiş ve üçüncü kısımda dergiye ait dizin üzerinde durulmuştur. İkinci Bölümde ise Gülşen dergisinin Osmanlı Türkçesiyle yayımlanan metinlerinin tamamı, günümüz Türkçesine aktarılmış biçimiyle sunulmuştur. Dergiyle ilgili değerlendirmelere ve ulaşılan bulgulara“Sonuç”bölümünde yer verilmiş;“Kaynakça”kısmında ise çalışmada yararlanılan kaynaklar sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the translation of the journal Gülşen, published between the second generation of the Tanzimat and the Servet-i Fünun period in Turkish literature, from Ottoman Turkish to contemporary Turkish. The study consists of two main sections, apart from the Introduction, Conclusion, Bibliography and Appendix sections. In the introduction section, a brief assessment of the historical process of Turkish literary journalism is provided. The first section consists of three subheadings: In the first section, Gülşen journal is examined in terms of its formal characteristics; in the second section, it is evaluated in terms of its content; and in the third section, the index of the journal is emphasized. In the second section, all of the texts of Gülşen journal published in Ottoman Turkish are presented in their form as translated into contemporary Turkish. The evaluations and findings regarding the journal are included in the“Conclusion”section; and in the“References”section, the sources used in the study are listed.