Sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişim öz yeterlikleri ile mesleki yenilikçilik eğilimleri arasındaki ilişki
Relationship between elementary teachers' professional development self-efficacy and professional innovativeness tendencies
  1. Tez No: 939487
  2. Yazar: MEHMET AKİF YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞENUR KULOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Mesleki Gelişim, Öz Yeterlik, Mesleki Yenilikçilik, Elementary Teaching, Professional Development, Self-Efficacy, Professional İnnovativeness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Gelişim Öz Yeterlikleri ile Mesleki Yenilikçilik Eğilimleri Arasındaki İlişki Mehmet Akif YILDIZ Yüksek lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı 2025, Sayfa: xii+74 Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişim öz yeterlikleri ile mesleki yenilikçilik eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Öğretmenlerin mesleki yeterlikleri, eğitimde kaliteyi artıran temel unsurlardan biri olarak görülmekte olup, yenilikçi uygulamaların eğitim ortamına entegrasyonunda kritik bir rol oynamaktadır. Araştırma, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerine yönelik öz yeterlik algılarının, yenilikçi düşünme ve uygulama eğilimleri üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Elâzığ ilinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise kolay ulaşılabilir uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 311 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, öğretmenlerin mesleki gelişim öz yeterlik algılarını ve mesleki yenilikçilik eğilimlerini belirlemeye yönelik olarak kullanılan“Öğretmenlerin Mesleki Gelişim Öz Yeterlikleri Ölçeği”ve“Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Yenilikçilik Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın bulguları sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişim öz yeterlik algılarının yüksek olduğunu ve bu yeterlik düzeylerinin, öğretmenlerin mesleki yenilikçilik eğilimlerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Cinsiyet değişkenine göre yapılan analizlerde, erkek öğretmenlerin bazı alt boyutlarda kadın öğretmenlere kıyasla daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmüştür. Demografik değişkenler açısından değerlendirildiğinde, mesleki gelişim öz yeterlik algılarının cinsiyet, kıdem ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Erkek öğretmenlerin bazı alt boyutlarda daha yüksek öz yeterlik algılarına sahip oldukları gözlenirken, kıdem ve eğitim düzeyine bağlı olarak mesleki gelişim yeterliklerinde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Özellikle 11 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerin, öz yeterlik düzeylerinin hem toplam puan hem de“kişisel gelişim”alt boyutunda daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin görev yaptıkları okulun bulunduğu yer değişkeni açısından da anlamlı farklılıklar saptanmış; ilçe merkezinde görev yapan öğretmenlerin, özellikle“alansal gelişim”alt boyutunda köyde görev yapan öğretmenlere kıyasla daha yüksek öz yeterlik algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Mesleki kıdem süresi arttıkça öğretmenlerin yenilikçi uygulamalara karşı daha istekli ve güvenli oldukları tespit edilmiştir. Bu çalışma, eğitim sisteminin yenilikçi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi adına, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinin güçlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Relationship Between Elementary Teachers' Professional Development Self-Efficacy and Professional Innovativeness Tendencies Mehmet Akif YILDIZ Master Thesis FIRAT UNIVERSITY Institute of Educational Sciences Department of Educational Sciences Division of Curriculum and Instruction Program 2025, Elazig, Pages: xii+74 The aim of this study is to examine the relationship between elementary school teachers' professional development self-efficacy and their professional innovativeness tendencies. Teachers' professional competencies are considered one of the key components in enhancing the quality of education and play a critical role in the integration of innovative practices into educational environments. This research was conducted to reveal the impact of teachers' self-efficacy perceptions regarding their professional development processes on their tendencies toward innovative thinking and practice. The study adopted a quantitative research method and employed the relational survey model. The study population consisted of elementary school teachers working in Elazığ during the 2024–2025 academic year. The sample comprised 311 teachers selected through a convenient sampling method. Data were collected using the“Professional Development Self-Efficacy Scale for Teachers”and the“Professional Innovativeness Scale for Elementary Teachers.”The findings revealed that teachers' professional development self-efficacy perceptions were high and that these levels positively influenced their professional innovativeness tendencies. According to the gender variable, male teachers scored higher than female teachers in certain sub-dimensions. In terms of demographic variables, significant differences were identified based on gender, seniority, and educational background. While male teachers demonstrated higher self-efficacy perceptions in some sub-dimensions, professional development competencies also varied according to years of service and level of education. Notably, teachers with 11 or more years of professional experience scored higher in both overall self-efficacy and in the“personal development”sub-dimension. Additionally, a significant difference was observed in relation to school location; teachers working in district centers exhibited higher self-efficacy, particularly in the“field-specific development”sub-dimension, compared to those working in rural areas. As professional experience increased, teachers were found to be more willing and confident in adopting innovative practices. This study highlights the necessity of strengthening professional development processes to ensure that education systems evolve into more innovative and sustainable structures.