Subjektif tinnituslu hastalarda histamin 1 reseptörü polimorfizmlerinin değerlendirilmesi ve tedaviye yanıt etkinliği üzerine etkileri
Evaluation of histamine 1 receptor polymorphisms in patients with subjective tinnitus and their effects on treatment response efficacy
- Tez No: 939537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KAYA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, H1 reseptör geni, 1068-A/G polimorfizmi, Leu449Ser polimorfizmi, betahistin, Tinnitus, H1 receptor gene, 1068-A/G polymorphism, Leu449Ser polymorphism, betahistine Suppoerted by: TOGÜ-BAP 2024/91
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamız Histamin 1 (H1) reseptörü polimorfizmlerinin tinnitusa ve betahistin tedavisine yanıttaki etkilerini Tinnitus Engellilik Envanteri (THI) ve tinnitus şiddet eşleme ölçümünü kullanarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniğine tinnitus şikayetiyle başvurmuş ve çalışma kriterlerini sağlayan 18-65 yaş arasındaki subjektif tinnituslu 42 kadın, 33 erkek hasta dahil edildi. Çalışmaya Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdahale Olmayan Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu (MOBAEK) 'ndan onay alındı. Kontrol grubu polikliniğimize başka sebeplerle başvuran aynı yaş grubundaki hastalardan seçildi. Hastalara ilk başvurularında odyometrik değerlendirme yapılarak tinnitus frekans ve şiddeti belirlendi, THI dolduruldu. Hastalara betahistin tedavisi başlanarak üç ay sonundaki kontrol başvurularında tinnitus frekanks ve şiddet ölçümü ve THI tekrarlandı.THI'ye göre 7 puan ve üzeri düşmeler tedaviden fayda görme açısından anlamlı kabul edildi. Tinnitus şiddetinde ise 15 dB ve üzeri azalmalar tedaviden fayda görme açısından anlamlı kabul edildi. Tinnitus ve kontrol grubunun venöz kanlarından alınan örneklerinden Polimeraz Zincir Reaksiyonu ve Restriksiyon Parçası Uzunluk Polimorfizmi (PZR-RFLP) ile 1068-A/G (rs 2067468) ve Leu449Ser (rs 2067470) genotiplemesi yapıldı. H1 reseptör 1068-A/G, Leu449Ser polimorfizmleri açısından tinnitus ve kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu (p=0.448, p=0.511). Tinnitus şiddet eşleme değerlerinde 1068-A/G (rs 2067468) polimorfizminde betahistin tedavisinden fayda gören ve görmeyen gruplar arasında anlamlı fark elde edildi (p=0.014). Aynı zamanda bu gende G alleline sahip 5 hastanın hiçbiri betahistin tedavisinden fayda görmedi. THI için tedaviden fayda gören ve görmeyen gruplar arasında genotip ve allel frekansı açısından anlamlı fark yoktu (p=1.000). Sonuç olarak, tedaviden fayda gören grupta G alleline sahip hasta bulunmamasından yola çıkarak, H1 reseptör geninde G alleli varlığının betahistin tedavisine yanıtı olumsuz etkilediğini tespit ettik. Ancak, konunun daha kapsamlı ve ileri düzeyde araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of Histamine 1 (H1) receptor polymorphisms on tinnitus and the response to betahistine treatment, using the Tinnitus Handicap Inventory (THI) and Tinnitus Loudness Matching tests. A total of 75 patients with subjective tinnitus (42 females, 33 males), aged 18-65 years, who presented to the Otolaryngology Outpatient Clinic of Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine and met the inclusion criteria were enrolled. Age-matched individuals without tinnitus were included as a control group. Ethical approval was obtained from the Ethics Committee for Non-Interventional Scientific Research of Tokat Gaziosmanpaşa University. At baseline, audiometric evaluations were performed, tinnitus frequency and loudness were recorded, and the THI was administered. All patients received betahistine treatment and were re-evaluated after three months. A reduction of ≥7 points in THI or ≥15 dB in loudness matching was considered a significant treatment response. Genotyping of the 1068-A/G (rs2067468) and Leu449Ser (rs2067470) polymorphisms in the H1 receptor gene was performed using PCR-RFLP analysis of venous blood samples. There was no significant difference in genotype or allele distribution of the 1068-A/G and Leu449Ser polymorphisms between the tinnitus and control groups (p=0.448 and p=0.511, respectively). However, for the 1068-A/G polymorphism, a significant difference in loudness matching was found between treatment responders and non-responders (p=0.014). In addition, none of the five patients carrying the G allele benefited from betahistine treatment. No significant association was observed between genotype and treatment response based on THI scores (p=1.000). In conclusion, based on the fact that there were no patients with the G allele in the group that benefited from treatment, we concluded that the presence of the G allele in the H1 receptor gene negatively affects the response to betahistine treatment. However, we believe that this issue should be supported by more comprehensive and advanced studies.