Contemporary image of European identity and Turkish experience of westernization
Günümüzde Avrupa kimliği ve Türk batılılaşma deneyimi
- Tez No: 93955
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa kimliği, kültürel kapanım, Türk modernleşmesi, Batılılaşma, özerklik. IV, European identity, cultural closure, Turkish modernization. Westernization, autonomy. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
oz GÜNÜMÜZDE AVRUPA KİMLİĞİ VE TÜRK BATILILAŞMA DENEYİMİ Ertuğrul, Kürşad Doktora: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Aralık 2000, 338 sayfa Bu çalışmada, öncelikle, Avrupa kimliği ve kültürü imgeleri içinde son yıllarda ortaya çıkan bazı eğilimlerin eleştirel bir değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır. Buna bağlı olarak bu eğilimlerin Türk modernleşme ve Batılılaşma eğilimi açısından önemi ve yansımaları üzerinde durulmuştur. Bu anlamda Avrupalılık idealinin Türk modernleşme sürecinin içsel bir dinamiği olduğu gösterilmiştir. Öte yandan bu idealin, Avrupa kimliği ve kültürü imgeleri içinde sözü edilen eğilimlerin Avrupa entegrasyonu ve AB'nin genişleme süreci içinde oynayacağı role bağlı olarak modernleşme sürecini sınırlayan bir unsura da dönüşebileceği tartışılmıştır.Bu bağlamda, Avrupa kültürü ve kimliği üzerine geliştirilen söylemlerin eleştirisinin, Türk modernleşme örneğinde Avrupa idealine olan bağımlılığın eleştirisiyle birleştirilebileceği sonucuna varılmıştır. Bu eleştirilerin, Türk modernleşme deneyimi içindeki bireysel ve toplumsal özerklik arayışlarına katkıda bulunabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTEMPORARY IMAGE OF EUROPEAN IDENTITY AND TURKISH EXPERIENCE OF WESTERNIZATION Ertuğrul, Kürşad Ph. D., Department of Political Science Supervisor: Prof. Dr. Raşit Kaya December 2000, 338 In this study some of the contemporary tendencies in the formation of European identity and self-image are critically evaluated. On this basis the significance and the repurcussions of them for Turkish experience of modernization and Westernization are reflected upon. In this sense it is illustrated that the ideal of Europeanness was an intrinsic aspect and a dynamic of the process of modernization in Turkey. However, it is argued that this self-imposed ideal would also turn to be a limit depending on the role that these images of European culture and identity would play in the ongoing process of European integration and the enlargement of EU. In this context, it is concluded that a critique of these tendencies within Europe can be combined with a critique of the self-imposed dependency on the idea of Europe in the case of Turkish modernization. It is thought that these critiques would contribute to the searches of individual and social autonomy within the Turkish experience of modernization.