Ofis tipi beyazlatma sonrası farklı diş macunları ve beyazlatma bantlarının renk stabilitesi üzerine etkisinin İn Vivo olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different toothpastes and bleaching tapes on color stability after office type
- Tez No: 939843
- Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş beyazlatma, renk stabilitesi, Ftalimidoperoksikapriok asit (PAP), bromelain, Teeth whitening, color stability, Phthalimidoperoxycaprioc acid (PAP), bromelain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu in vivo çalışmada %40 hidrojen peroksitle uygulanan vital beyazlatma sonrası hastaların farklı diş macunları ve beyazlatma bantları kullanımının dişlerdeki renk stabilitesi üzerine etkisi incelenecek ve 9 aylık renk takibi yapılacaktır. 1 kontrol 4 deney grubu olmak üzere toplam 5 grup için çalışmada belirlenen şartlara sahip 40 gönüllü birey çalışma kapsamına alınacaktır. Öncelikle hastaların spektrofotometre ile diş rengi belirlenip, fotoğraf alınacaktır. Ardından üretici firma önerileri doğrultusunda beyazlatma işlemi uygulanacaktır. Beyazlatma işlemini takiben diş rengi spektrofotometre ile tekrar ölçülecektir. Kontrol grubundaki hastalara beyazlatma işlemini takiben konvansiyonel diş macunu kullandırılacaktır. Kalan 32 hasta ise beyazlatma işlemini takiben kullanılan diş macunu ve beyazlatma bandına göre 4 gruba ayrılacaktır. Hastaların verilen diş macunu ve beyazlatma bandını kullanmasını takiben 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 9. ay olmak üzere toplam 7 renk ölçümü yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The effect of using different toothpastes and whitening tapes on the color stability of the teeth will be examined after vital bleaching with 40% hydrogen peroxide in this in vivo study and 9 months of color follow-up will be done. Forty volunteers with the conditions determined in the study will be included in the study for a total of 5 groups, including 1 control and 4 experimental groups. Primarily, the patient's tooth color will be determined with a spectrophotometer and a photograph will be taken. Then, the whitening process will be applied in accordance with the manufacturer's recommendations. After the bleaching process, the tooth color will be measured again with a spectrophotometer. Patients in the control group will be given conventional toothpaste following the whitening process. The remaining 32 patients will be divided into 4 groups according to the toothpaste and whitening tape used after the whitening process. Following the use of the toothpaste and whitening strip provided by the patients, a total of 7 color measurements will be made at the 1st week, 1st month, 3rd month, 6th month and 9th month.