Transsfenoidal yolla hipofiz adenomu ameliyatı yapılan akromegali hastalarının cerrahi ve klinik sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective study of surgical and clinical results of acromegaly patients who transphenioidal pituitary adenoma surgery
  1. Tez No: 940057
  2. Yazar: HAMZA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖZÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akromegali, Büyüme Hormonu (GH), Hipofiz Adenomu, İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-1 (IGF-1), Remisyon Kriterleri, Acromegaly, Growth Hormone (GH), Insulin-Like Growth Factor-1 (IGF-1), Pituitary Adenoma, Remission Criteria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç:Akromegalide transsfenoidal cerrahi sonrası 2010 ve 2023 remisyon kriterlerine göre hastaların remisyon oranları karşılaştırılmış, ayrıca remisyona etki eden faktörler değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem:Bu retrospektif çalışmada, 2010 ve 2023 remisyon kriterlerine göre akromegali hastalarının klinik ve biyokimyasal verileri incelenmiştir. Preoperatif ve postoperatif GH ve IGF-1 düzeyleri, rezeksiyon miktarı, rezidü varlığı ve MRI bulguları analiz edildi. Elde edilen veriler hem 2010 hem de 2023 remisyon kriterlerine göre değerlendirilerek remisyon durumları belirlendi. Ayrıca remisyona etki eden faktörler istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya 30 hasta dahil edildi. 2010 kriterlerine göre 30 hastanın 15'i (%50) remisyondayken, 2023 kriterlerine göre 21'e (%70) yükseldi. 2023 kriterlerinde yapılan temel değişiklikler arasında, GH düzeylerinin tanı ve tedavi hedeflerinden çıkarılması ve tanı için IGF-1 düzeyinin yaşa göre normalin 1.3 katının üzerine çıkmasının esas alınması yer almaktadır. Bu değişiklik, bazı hastaların 2023 kriterlerine göre remisyona girmiş olarak değerlendirilmesine neden olmuştur. Rezidü varlığı, yetersiz rezeksiyon ve yüksek preoperatif GH düzeyleri ile ileri Hardy-Wilson evreleri remisyonda negatif belirleyiciler olmuştur (p < 0.05). Kavernöz sinüs invazyonu da remisyon şansını azaltan önemli bir faktör olarak saptandı. Sonuç:2010 ve 2023 kriterlerinin karşılaştırılması, remisyon tanımındaki değişikliklerin hasta değerlendirmeleri ve tedavi süreçlerine etkisini göstermektedir. Özellikle, GH'nin kriterlerden çıkarılması ve IGF-1 değerinin esnetilmesi, klinik değerlendirmeyi ön plana çıkarmaktadır. Cerrahi başarıda tümör invazyon derecesinin belirleyici olduğu, ileri evre tümörlerde remisyon oranlarının düşük seyrettiği görülmüştür. Bu sonuçlar, gelecekte akromegali yönetiminde yeni kriterlerin hasta takip süreçlerine etkisini değerlendiren daha geniş çaplı çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:This study aimed to compare remission rates in patients with acromegaly following transsphenoidal surgery based on the 2010 and 2023 remission criteria, and to evaluate the factors affecting remission. Materials and Methods:In this retrospective study, the clinical and biochemical data of patients with acromegaly were analyzed according to the 2010 and 2023 remission criteria. Preoperative and postoperative growth hormone (GH) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) levels, extent of resection, presence of residual tumor, and MRI findings were evaluated. Remission status was determined according to both the 2010 and 2023 criteria. Additionally, factors influencing remission were analyzed statistically. Results:A total of 30 patients were included in the study. According to the 2010 criteria, 15 patients (50%) achieved remission, whereas this number increased to 21 patients (70%) based on the 2023 criteria. The major changes introduced in the 2023 criteria included the removal of GH levels from diagnostic and therapeutic targets, and the adoption of IGF-1 levels exceeding 1.3 times the age-adjusted upper limit of normal as the main diagnostic threshold. These modifications led to the reclassification of some patients as being in remission under the 2023 criteria. The presence of residual tumor, insufficient resection, and high preoperative GH levels were identified as negative predictors of remission (p < 0.05). Cavernous sinus invasion was also found to significantly reduce the likelihood of remission. Conclusion:The comparison of the 2010 and 2023 criteria highlights the impact of changing remission definitions on patient assessment and treatment planning. In particular, the exclusion of GH from the criteria and the flexibility introduced in IGF-1 thresholds emphasize the importance of clinical judgment. Tumor invasion was found to be a key determinant of surgical success, with lower remission rates observed in advanced-stage tumors. These findings underscore the need for larger scale studies to further evaluate the implications of the updated criteria in the management and follow-up of acromegaly.