Erken evre mikozis fungoides hastalarının sosyodemografik, klinik, histopatolojik, laboratuvar, görüntüleme ve tedavi özelliklerinin retrospektif analizi
A retrospective analysis of the sociodemographic, clinical, histopathological, laboratory, imaging, and treatment characteristics of patients with early-stage mycosis fungoides
- Tez No: 940175
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ORHAN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Mikozis Fungoides, Erken evre, Prognoz, Sağkalım, Mycosis Fungoides, Early Stage, Prognosis, Survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dermatolojideki“büyük taklitçilerden”biri olarak bilinen MF, kutanöz T hücreli lenfomaların en yaygın alt tipidir. Hastaların büyük çoğunluğu erken evrede tanı almakta olup, bu durum hastalığa bağlı mortalite oranını düşük tutmaktadır. Ancak, dirençli kaşıntı ve tekrarlayan lezyonlar gibi semptomlar hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca, erken evre hastalarda da hastalık seyri boyunca nüks veya progresyon görülebilmektedir. Bu çalışma, merkezimizdeki erken evre MF hastalarının demografik ve klinik özelliklerini, hastalık seyri boyunca yaşanan değişiklikleri, tedavi yanıtlarını ve nüks/progresyon dinamiklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Elde edilen bulguların, erken evre MF yönetiminde takip stratejilerinin ve hasta bakım süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Çalışmaya üçüncü basamak sağlık merkezimizde, MF konusunda deneyimli dermatologlar tarafından takip edilen 140 erken evre MF hastası dahil edilmiş olup bu hastaların demografik verileri, tanısal süreçleri, klinik ve laboratuvar bulguları, takip süreleri, uygulanan tedaviler ve yanıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler, istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilip yorumlanmıştır. Örneklem grubumuzda her iki cinsiyetten eşit sayıda hasta yer almıştır. Tanı yaşı ortalaması 49,2 yıl olup, hastaların tanı yaşları 19 ile 82 yıl arasında değişmektedir. Ortalama takip süresi 6,2 yıl olarak hesaplanmış olup, hastalar 1 ile 26 yıl arasında değişen sürelerde takip edilmiştir. Hastaların %76,4'ünün (n=107) tanı anındaki evresinin IA, %21,4'ünün (n = 30) IB ve %2,2'sinin (n = 3) IIA olduğu saptanmıştır. Hastaların ortalama mSWAT skoru 7,5 olarak hesaplanmıştır. Başlangıç tedavisi olarak hastaların %94,3'ü (n = 132) deriye yönelik tedavi, %3,6'sı (n = 5) sistemik tedavi ve %2,1'i (n = 3) kombine tedavi almıştır. Hastaların %53,6'sında (n = 75) başlangıç tedavisine tam yanıt gözlenirken, %34,3'ünde (n = 48) kısmi yanıt, %9,3'ünde (n = 13) stabil hastalık ve %0,7'sinde (n = 1) hastalıkta progresyon izlenmiştir. Erken evre MF hastalarının düzenli ve önerilen sıklıkta takibi, hastalığın ilerlemesini ve nükslerini önlemede büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın bulguları, hastalardaki klinik özellikleri; tedavi yanıtları ve progresyon gibi parametrelerle ilişkilendirerek MF'nin erken evrede yönetimine dair mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Daha geniş hasta gruplarında ve uzun süreli takiplerle yapılacak ileri çalışmalar, hastalığın seyrini ve takip algoritmalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Mycosis fungoides (MF), known as one of the“great imitators”in dermatology, is the most common subtype of cutaneous T-cell lymphomas. The vast majority of patients are diagnosed at an early stage, which contributes to a relatively low disease-related mortality rate. However, symptoms such as persistent pruritus and recurrent lesions can significantly affect patients' quality of life. In addition, even in early-stage patients, recurrence or disease progression may occur throughout the disease course. This study allows us to evaluate the demographic and clinical characteristics of early-stage MF patients in our center, changes observed during the disease process, treatment responses, and the dynamics of relapse/progression over time. The findings obtained are expected to contribute to the improvement of follow-up strategies and patient care processes in the management of early-stage MF. The study included 140 early-stage MF patients, followed by dermatologists experienced in MF management at our tertiary healthcare center. The demographic data, diagnostic processes, clinical and laboratory findings, follow-up periods and treatment responses were retrospectively analyzed. The collected data were evaluated and interpreted using statistical analysis methods. Our sample group consisted of an equal number of male and female patients. The average age at diagnosis was 49.2 years, with ages ranging from 19 to 82. The mean follow-up period was 6.2 years, with individual follow-up periods ranging from 1 to 26 years. At the time of diagnosis, 76.4% (n = 107) of patients were classified as stage IA, 21.4% (n = 30) as stage IB, and 2.2% (n = 3) as stage IIA. The mean mSWAT score of the patients was 7.5. Regarding initial treatment, 94.3% (n = 132) of patients received skin-directed therapy, 3.6% (n = 5) systemic therapy, and 2.1% (n = 3) underwent combination therapy. A complete response to initial treatment was observed in 53.6% (n = 75) of patients, while partial response in 34.3% (n = 48), stable disease in 9.3% (n = 13), and disease progression in 0.7% (n = 1). Regular and recommended follow-up of early-stage MF patients is crucial in preventing disease progression and recurrence. The findings of this study, contribute to the existing literature on the management of early stage MF by associating the clinical characteristics of patients with parameters such as treatment response and progression. Further studies with larger patient cohorts and long-term follow-up periods will provide deeper insights into disease progression and allow us to optimize follow-up algorithms.