Romatoid artrit ilişkili interstisyel akciğer hastalığı tutulumu olan hastalarda demografik, serolojik, klinik, radyolojik parametrelerin ve tedavi modalitelerinin kliniğe ve mortaliteye etkilerinin geriye dönük incelenmesi
Retrospective evaluation of the clinical impact of demographic, serological, clinical, radiological parameters and treatment modalities in patients with rheumatoid arthritis associated interstitial lung disease
- Tez No: 940254
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ENDER TERZİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, İnterstisyel akciğer hastalığı, Sigara, DAS28, Seropozitif, Seronegatif, FVC, DLCO, HRCT, UIP, DMARD, Mortalite, Rheumatoid arthritis, Interstitial lung disease, Smoking, DAS28, Seropositive, Seronegative, FVC, DLCO, HRCT, UIP, DMARD, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Giriş ve Amaç: Romatoid artrit (RA) hastalarında interstisyel akciğer hastalığı (RA-ILD) tutulumu morbidite ve mortalitenin en önemli belirleyicilerindendir. Bu çalışma ile kliniğimizde takip edilen RA-ILD hastalarında; hastalığın demografik ve serolojik özelliklerinin belirlenmesi, sigara ile olan ilişkisinin araştırılması, yüksek çözünürlüklü akciğer tomografisi (HRCT) ile fenotipik özelliklerinin ve tutulum şiddetinin tanımlanması, verilen tedavilerin RA-ILD hastalarındaki etkinliğinin değerlendirilmesi ve yüksek morbidite ve mortalite oranlarına sahip bu hastalığın mortalitesini etkileyen parametrelerin belirlenmesi, sonuç olarak tanı ve tedavi süreçlerini iyileştirmeye katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, kliniğimizde takip edilen 65 RA-ILD tanılı hasta değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar, romatoid artrit tanısı almış ve HRCT görüntüsünde interstisyel değişiklikler saptanmış bireylerden oluşmaktaydı. Demografik veriler, klinik bulgular, laboratuvar sonuçları, solunum fonksiyon testleri, HRCT görüntüleri ve uygulanan tedaviler hastane bilgi yönetim sistemi hasta dosyalarından elde edildi. Hastalık progresyonu ve mortalite ile yaş, cinsiyet, sigara öyküsü, serolojik test sonuçları, hastalık süresi, HRCT bulguları, RA aktivite skorları (DAS28-ESR), solunum fonksiyon testleri ve verilen tedaviler arasındaki ilişkiler araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 65 hastanın ortalama yaşı 67,14±9,52 yıl olup; %60'ı kadın, %40'ı erkekti. Katılımcıların %26,2'si hayatını kaybederken, exitus sebeplerinin %58,8'inin pulmoner kaynaklı olduğu tespit edildi. HRCT görüntüsünde akciğer tutulum oranı %20'nin üzerinde olan hastaların kaybedilme oranı anlamlı şekilde yüksek saptandı. Sigara kullanım oranları incelendiğinde; katılımcıların %47,5'inin sigara kullanmadığı, %27,9'unun ise yıllık 30 paketten fazla sigara tükettiği saptandı. Serolojik değerlendirmede RF ve ACPA pozitiflik oranları yüksek olup; RF için %60, ACPA için %71,4 olarak belirlendi. RA ve ILD arasında geçen süre 7,82±10,16 yıl olarak bulundu. HRCT değerlendirmelerinde en sık UIP paterni (%46,2) saptandı ve hastaların %32,3'ünde HRCT'de izlenen tutulum %20'den büyük olarak değerlendirildi. ILD tanısı konulduğunda hastaların %33,3'ü remisyondayken, bu oran son kontrolde %71,9'a yükseldi. Benzer şekilde başlangıçta yüksek hastalık aktivitesine sahip hastaların oranı %3,5 iken, son kontrolde yüksek hastalık aktivitesi saptanmadı. FVC ve DLCO değerleri zaman içinde düşüş gösterdi; son kontrol DLCO değeri ortalama 56,69±21,68 olarak bulundu. Tedavi açısından değerlendirildiğinde; hastaların %90,8'inin MTX, %75,4'ünün HCQ, %56,9'unun RTX aldığı görüldü. UIP paterni saptanan hastalara RTX uygulama oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Tedavi ajanları ile mortalite arasında ilişki görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda; RA-ILD hastalığının ileri yaşta, erkek cinsiyette, seropozitif olan hasta hastalarda, sigara öyküsü olanlarda daha sık görülmesi; RA-ILD mortalitesinin non-ILD RA hastalarına göre yüksek olması; ILD fenotipleri arasında en sık UIP paterninin görülmesi; UIP paterninde akciğer tutulum oranının daha yüksek olması; akciğerdeki tutulum oranı arttıkça pulmoner fonksiyon testlerinin bozulması ve mortalitenin artması gibi sonuçlar literatürden ayrışmamaktadır. Yine literatür ile benzer şekilde, seropozitivite ve DAS28 skoru ile ILD fenotipi arasında bir korelasyon görülmemiştir. Ancak yüksek titrede seropozitif olan hastalarda akciğerdeki hastalığın daha yaygın olabileceği bulgusu sayısal olarak anlamlı gözükse de istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kaybedilen hastalarda pulmoner fonksiyon testlerinin daha düşük, hastalık aktivitesinin daha yüksek olması; RA ve ILD arasında geçen sürenin kaybedilen hastalarda daha kısa olması; tanı anındaki DAS28-ESR'ye göre yüksek hastalık aktivitesine sahip hastaların ILD tanı anındaki FVC değerlerinin düşük, remisyondaki hastaların yüksek olması; UIP ve NSIP paterninde diğer paternlere göre PFT'nde düşüşün daha fazla olması; UIP paterninde mortalitenin yüksek olması sonuçları, sayısal olarak anlamlı gözükse de istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak bu sonuçlar literatür ile uyumludur. Çalışmamızda, benzer çalışmaların aksine sigara öyküsü arttıkça FVC ve DLCO değerlerinde anlamlı bir düşme görülmemiştir. Yine benzer araştırmaların aksine, TNFi ajanlarla -ve hiçbir tedavi ajanıyla- mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Daha önce yapılan araştırmalarda; seropozitivitenin pulmoner fonksiyon testlerine, seropozitivitenin ve sigara kullanımının mortalite üzerine etkilerine yönelik çelişkili bulgular olup, bizim çalışmamızda bu konularda anlamlı bir korelasyon görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Interstitial lung disease involvement in rheumatoid arthritis (RA-ILD) is one of the most significant determinants of morbidity and mortality among RA patients. This study aims to evaluate the demographic and serological characteristics of RA-ILD patients followed in our clinic. And investigate the relationship with smoking, define the phenotypic features and severity of lung involvement using high-resolution computed tomography (HRCT), assess the efficacy of treatments administered in RA-ILD patients, and identify the parameters affecting mortality. Ultimately, we aim to contribute to improving the diagnostic and therapeutic processes of RA-ILD. Materials and Methods: In this retrospective study, we evaluated 65 patients with rheumatoid arthritis-associated interstitial lung disease (RA-ILD) who were followed in our clinic. The study involved individuals diagnosed with rheumatoid arthritis who showed interstitial changes on high-resolution computed tomography (HRCT) imaging. We collected data on demographics, clinical findings, laboratory results, pulmonary function tests, HRCT images, and treatments from the hospital information system patient records. We analyzed the relationships between disease progression, mortality, and factors such as age, gender, smoking history, serological test results, disease duration, HRCT findings, rheumatoid arthritis activity scores (DAS28-ESR), pulmonary function tests, and treatments. Results: The study included 65 patients, with a mean age of 67.14 ± 9.52 years. Among the participants, 60% were female and 40% were male. Of the total, 26.2% had died, with 58.8% of these deaths attributed to pulmonary causes. Patients who exhibited lung involvement exceeding 20% on HRCT scans had a significantly higher mortality rate. Regarding smoking habits, 47.5% of participants were non-smokers, while 27.9% had a smoking history of more than 30 pack-years. Serological evaluations showed high positivity rates for rheumatoid factor (RF) at 60% and anti-citrullinated protein antibodies (ACPA) at 71.4%. The mean duration between diagnoses of rheumatoid arthritis (RA) and interstitial lung disease (ILD) was 7.82 ± 10.16 years. The most common HRCT pattern observed was usual interstitial pneumonia (UIP), present in 46.2% of patients, while 32.3% had lung involvement exceeding 20% on HRCT. At the time of ILD diagnosis, 33.3% of patients were in remission, which increased to 71.9% at the final follow-up. The proportion of patients exhibiting high disease activity decreased from 3.5% initially to none at the last evaluation. Additionally, forced vital capacity (FVC) and diffusing capacity of the lungs for carbon monoxide (DLCO) values declined over time, with the final mean DLCO value recorded at 56.69 ± 21.68. In terms of treatment, 90.8% of patients received methotrexate (MTX), 75.4% received hydroxychloroquine (HCQ), and 56.9% received rituximab (RTX). Notably, the rate of RTX administration was significantly higher in patients with the UIP pattern. However, no significant relationship was found between the treatment agents and mortality. Conclusion: Our study findings align with the literature, indicating that RA-ILD is more common in older patients, males, seropositive individuals, and those with a smoking history. RA-ILD mortality is higher compared to non-ILD RA patients. Among ILD phenotypes, UIP is the most frequently observed pattern, with higher lung involvement percentages in this group. As lung involvement increases, pulmonary function declines, and mortality rises. Consistent with previous studies, no correlation was found between seropositivity, DAS28 score, and ILD phenotype. However, although numerically significant, the finding that patients with high-titer seropositivity may have more extensive lung disease was not statistically significant. In deceased patients, pulmonary function test results were lower, disease activity was higher, and the interval between RA and ILD diagnoses was shorter. Patients with high disease activity at RA diagnosis had lower FVC values at ILD diagnosis, while those in remission had higher FVC values. Patients with UIP and NSIP patterns exhibited greater declines in pulmonary function, with UIP associated with higher mortality; however, these findings were not statistically significant but aligned with existing literature. Unlike similar studies, no significant decline in FVC and DLCO values was observed with increased smoking history. Furthermore, in contrast to previous research, no statistically significant relationship was found between TNFi agents (or any treatment agent) and mortality. Prior studies have reported conflicting findings regarding the effects of seropositivity on pulmonary function tests and the impact of seropositivity and smoking on mortality. Our study did not identify a significant correlation in these areas.