Developıng a tactıle dısplay usıng aırflow as a tactıle feedback
Developing a tactile display using airflow as a tactile feedback
- Tez No: 940453
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haptik, Çok modlu dokunsal ekran, Koku duyusu (Koku alma), Hava akışı, Haptics, Multi-modal tactile display, Sense of smell (Olfaction), Airflow
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Haptik alanında çalışan bilim adamları, çok modlu bir dokunsal ekran geliştiren derin zorluklardan birinin üstesinden gelmek istiyor. Geliştirdikleri kullanıcı arayüzleri, bir kullanıcı arayüzü ile etkileşim kurarken maksimum gerçekçilik yaratmak için daha fazla sayıda modlar içermelidir. Bununla birlikte, dijital sistemlerdeki gelişmeler, bunları oluşturmak için yeni bir yöntem gerektirir ve maksimum memnuniyet için ek faktörler ekler. Bu yazıda, doku hissi yaratmak için havayı kullanan dokunsal bir ekran tanıtılmaktadır. Ayrıca sıcaklık hissi için konveksiyon yöntemi uygulanmakta ve alışılagelmiş modalitelere koku alma duyusu da eklenmektedir. Sistemin performansı psikofiziksel değerlendirme yoluyla test edilmiştir. Sonuçlar, geliştirilen yüzeyin insan-makine etkileşiminin ilgi konusu olduğu mevcut dijital cihazlara entegre olma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Scientists who are working in the field of haptic would like to overcome one of the profound challenges which is developing a multimodal tactile display. The user interfaces developed by them must include a higher number of modalities to create maximum realism while interacting with a user interface. However, advances in digital systems require a new method to create them and add additional factors for maximum satisfaction. In this paper, a tactile display that uses air to create a texture feeling is introduced. In addition, the convection method is employed for temperature feeling and the sense of smell is added in addition to the conventional modalities. The performance of the system was tested through psychophysical evaluation. The results showed that the developed surface has the potential to integrate into the current digital devices where human-machine interaction is a matter of interest.