Bireylerin müzik potansiyelinin ortaya çıkarılmasında aile, öğretmen ve öğrenci etkileşiminin rolü
The role of family, teacher and student interaction in the revealing the music potential of individuals
  1. Tez No: 940472
  2. Yazar: FİDAN AHMADLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TEKİN GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Yeteneği, Ebeveyn Katılım Modeli, Çalgı Eğitimi, Musical Talent, Parental Involvement Model, Instrument Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çocukların müziksel gelişimlerini etkileyen parametrelerin yalnızca öğretme yöntemi ve öğretmen değişkeniyle sınırlı olmadığına yönelik farkındalığın son on yıllarda arttığı gözlenmektedir. Araştırmacılar buna yönelik çeşitli modeller geliştirmiştir. Bu modellerde ebeveyn ve okul değişkeninin önemi vurgulanmaktadır. Bireylerde olası müzik potansiyelinin ortaya çıkması ve gelişimi, informal veya formal yolla gerçekleşebilir. Formal öğrenme okul ve öğretmenle ilişkiliyken, informal öğrenme ise daha çok okul dışı faktörlere odaklanmıştır. Araştırmanın konusu formal müzik eğitimi alan bireylerin müzik potansiyelinin ortaya çıkarılmasında etkili olan faktörleri araştırmaktır. Müzik eğitiminde öğretmenlerin, ailenin ve sosyal çevrenin önemli etkileri vardır. Bu çalışmada çalgı eğitimi alan altı öğrenci, üç müzik öğretmeni ve altı ebeveynle yarı kurgulu görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde yöneltilen soruların çerçevesi çalgı öğrenme sürecinin arka planını incelemek için etkileşim çeşitlerini ve katılımcı grupların yeteneğe dair düşünce ve inançlarının bu süreci ne derecede etkilediğini belirlemeye yöneliktir. Elde edilen verilerin McPherson'ın“Çocukların Müzik Öğreniminde Ebeveyn-Çocuk Etkileşim Modeli”, Colon-Leon'nun (2018)“Müzik Eğitiminde Ebeveyn Katılım Modeli”ve Creech'in (2010)“Öğrenci, Öğretmen ve Ebeveyn Etkileşim Modeli”, Epstein'in (2010)“Okul/Aile/Topluluk Ortaklığı”modeli ile ne derecede örtüştüğüne bakılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde müzik potansiyeli kavramının tarihsel olarak nasıl değişime uğradığı, buna bağlı olarak çevre ve kalıtım tartışmalarına yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde müzik potansiyelinin ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerden, formal ve informal öğrenme pratiklerinden, müzik yetenek testleri ve ebeveyn katılım modellerinden bahsedilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise elde edilen bulgular, ilgili literatürde bahsi geçen etkileşim modelleriyle ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak, çalışmanın verileri ebeveyn ve öğretmen davranış ve düşüncelerinin çalgı eğitimi alan bireylerin müzik potansiyelinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Eğitim sürecinde öğretmenin ilgisi, yetenek kavramına dair inançları, motivasyonu, ödevlere geri dönüşleri, aile ile olan iletişimi başarı için önemli faktörlerdir. McPherson, Creech ve Colon-Leon ve Epstein'in geliştirdiği modellerde açıklandığı gibi, bireyin sahip olduğu müzik yeteneğinin ve eğiliminin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi için, ebeveyn, öğretmenlerin ve öğrencinin karşılıklı etkileşimleri, iş birlikleri ve eğitim sürecine katılımları sanıldığından daha önemli gözükmektedir. Ebeveynlerin sürece katılımları, çocuk ve öğretmen ile iletişimde kalmaları başarı için önemlidir. Bunun yanı sıra öğrencilerin de derslere aktif katılımı, ödevleri zamanında teslim etme gibi kendi sorumluluklarının bilincinde olması müzik potansiyellerinin geliştirilmesi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
It has been observed that awareness of the parameters affecting children's musical development are not limited to the teaching method and teacher variables has increased in recent decades. Researchers have developed various models for this purpose. In these models, the importance of parent and school variables is emphasized. The emergence and development of possible musical potential in individuals can occur in informal or formal ways. While formal learning is related to school and teacher, informal learning is more focused on factors outside the school. The subject of this study is to investigate the factors that are effective in revealing the musical potential of individuals who receive formal music education. Teachers, family and social environment have significant effects on music education. In this study, semi-structured interviews were conducted with six students receiving instrument education, three music teachers and six parents. The framework of the questions asked in the interviews aimed to determine the types of interaction in order to examine the background of the instrument learning process and to what extent the thoughts and beliefs of the participant groups about talent affect this process. It was examined to what extent obtained data overlap with Epstein's (2010)“School/Family/Community Partnerships: Caring for the Children We Share”, McPherson's“Parent-Child Interaction Model in Children's Music Learning”, Colon-Leon's (2018)“Parent Participation Model in Music Education”and Creech's (2010) Student, Teacher and Parent Interaction Model". The first part of the thesis study includes how the concept of musical potential has changed historically and the discussions on environment and heredity accordingly. In the second part of the study, the factors that are effective in the emergence of musical potential, formal and informal learning practices, musical talent tests and parental participation models will be discussed. In the third part of the study, the obtained findings were interpreted in relation to the interaction models mentioned in the relevant literature. In the education process, the teacher's interest, beliefs about the concept of talent, motivation, feedback on homework, and communication with the family are important factors for success. As explained in the models developed by McPherson, Creech and Colon-Leon and Epstein, the interactions, collaborations and participation of parents, teachers and students in the education process seem to be more important than thought in order to reveal and develop the musical talent and tendency of the individual. The participation of parents in the process and their communication with the child and the teacher are important for success. In addition, the active participation of students in the lessons and their awareness of their own responsibilities such as submitting homework on time are important for the development of their musical potential.