Üniversitelerde web 3.0 teknolojileri eğitimi: Verilen eğitimler karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Web 3.0 technologies education in universities: Trainigs provided problems encountered and solution suggestions
- Tez No: 940933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, İnternet, Web 3.0 Teknolojileri, Web 3.0 Eğitimi, Technology, Internet, Web 3.0 Technologies, Web 3.0 Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversitelerde Web 3.0 teknolojileri dersinde verilen eğitimi, eğitimlerde karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'de farklı üniversitelerde web 3.0 teknolojilerine yönelik eğitim veren ve araştırmaya gönüllü katılan on akademisyen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler görüşme yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda üniversitelerde web 3.0 teknolojilerine dönük verilen eğitimlerin; blok zincir, akıllı sözleşmeler, dApp, nitelikli fikri tapu, prompt mühendisliği, kriptoloji, dijital ürün içerikleri ve çevrimiçi eğitimler olduğu tespit edilmiştir. Verilen eğitimlerde karşılaşılan kurumdan kaynaklı sorunların; alt yapı eksikliği, web 3.0 teknolojisinin zorunlu ders haline getirilmemesi, müfredattaki eksiklikler, donanım ve yetişmiş eleman sorunu, programlama dillerinin yeterince bilinmemesi şeklinde olduğu belirlenmiştir. Öğrenciden kaynaklanan sorunların ise öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyinin yetersizliği, derse karşı ilgisizlik şeklinde olduğu ortaya konulmuştur. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin bilgi düzeyinin güçlendirilmesi, web 3.0 teknolojileri ile ilgili müfredatların oluşturulması, öğrencilerin Phyton gibi programlama dillerine sahip olmaları, dersi almadan önce hazırbulunuşluğu yüksek öğrencilerin seçilmesi, kamu ve özel sektörde web 3.0 teknolojisinin önemi hakkında bilgi verilmesi ve dersin seçmeli değil zorunlu ders olarak verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the Web 3.0 technologies course given in universities. The research was conducted in a phenomenological design, one of the qualitative research designs. The study group of the research consists of ten academicians who teach Web 3.0 technologies in different universities in Turkey and who voluntarily participated in the research. The data were obtained through interviews. Content analysis technique was used to analyze the data. As a result of the research, it was determined that the trainings provided for web 3.0 technologies are block chain training, dApp, non-fungible-token, smart contract, prompt engineering, cryptology, smart contracts, online trainings and digital product content training. While the institutional problems encountered in the trainings are lack of infrastructure, not making web 3.0 technology a compulsory course, deficiencies in the curriculum, hardware and trained staff problems, and insufficient knowledge of programming languages, the problems arising from the students are determined to be the inadequacy of the students' level of readiness and lack of interest in the course. As a result of the research, it was suggested that the level of knowledge of the students should be strengthened, curricula should be created, students should have programming languages such as Phyton, pre-selection should be made before taking the course, enough information should be given about the importance of web 3.0 technology in the public and private sectors, and the course should be given as a compulsory course rather than an elective course.